Home Politika Istina o izbornom lopovluku u Mostaru: BiH je jedina zemlja na svijetu...

Istina o izbornom lopovluku u Mostaru: BiH je jedina zemlja na svijetu u kojoj sud štiti lopove

SHARE

Središnje izborno povjerenstvo jučer je donijelo odluku o potvrđivanju rezultata izbora u Mostaru, održanih 20. prosinca prošle godine, piše Dnevni list.

Za ovu odluku jedino nije glasovao Vlado Rogić, član SIP-a BiH, a odluka će, najavljeno je, biti objavljena u službenim glasnicima. Podsjetimo, ranije je Sud BiH odbio sve tri žalbe na odluku SIP-a o rezultatima izbora u Mostaru i zahtjeve za novo brojanje u ovoj jedinici lokalne samouprave.

U reakciji SDP-a navedeno je kako je BiH jedina zemlja na svijetu u kojoj sud štiti lopove, te da je zabranjeno otvaranje pandorinih kutija i sudskom odlukom bez presedana trajno sakrivena istina o lopovluku u Mostaru.

Naime, na samo 14 biračkih mjesta koja su ponovno brojana pokazalo se odstupanje od 1.000 do 1.600 glasova za neke kandidate, što je jasno ukazivalo na organiziranu krađu preferencijalnih glasova. Međutim, odluka je da se ostalih 136 biračkih mjesta neće brojati.

Na ovaj način prividno je proglašen kraj lakrdije, iako će ona jasno je, trajati dugo još, jer je kao dan jasno da izbori nisu bili ni blizu regularnima. Veliko je pitanje i koliko je od potvrđenih 35 vijećnika koje je potvrdio SIP doista želja ili izbor građana Mostara.

Čeka se i Tužiteljstvo, dok je Sud BiH ekspresno odbio suditi kreatorima kriminala na kutijama i oko njih.

– Naša nada bio je Sud BiH, ali se odmah ispostavilo da smo u zabludi i da ta institucija neće ni prstom pomaknuti za zadovoljenje pravde, ističe lider SDP-a u Mostaru Arman Zalihić.

Enormne krađe

Podsjeća da je otvaranje svega 14 od 150 kutija potvrdilo koliko se ustvari kralo, te kako veći pokazatelj od toga, da se moralo sve ponovno prebrojati, nije ni bio potreban.

– Da se ponovno sve brojalo, tvrdim da bismo imali jedan ili dva mandata više od sadašnjih sedam, kao i da bi Koalicija za Mostar imala mandat ili dva manje od sadašnjih 11. Veliki problem je i to što ćemo ubuduće u Gradskom vijeću sjediti s ljudima koji vjerojatno nemaju legitimitet. Izborni rezultat bez prebrojavanja svih listića u SIP-u u Sarajevu nije kredibilan, tvrdi i podsjeća kako je SIP unatoč negodovanju oporbe dozvolio da se za izbore u Mostaru prijavi veliki broj fiktivnih političkih subjekata, koji na kraju nisu osvojili više od po deset glasova, a s ciljem da stranke koje čine Koaliciju za Mostar i HDZ BiH, ovladaju biračkim odborima.

– Imali smo odbore u kojima je istovremeno sjedilo po petoro ljudi Koalicije za Mostar. Zato su rezultati ovakvi kakvi jesu, navodi dalje Zalihić.

Nezadovoljni su i u HRS-u. Vjeruju da su i oni zakinuti za određeni broj mandata, dok predsjednik Slaven Raguž priznaje da se zbog opravdanih razloga (pre)kasno reagiralo.

– Iskreno, mi nemamo dokaze, ali imamo infromacije iz drugih stranaka da smo pokradeni na glasovanju kod mobilnih timova, glasovanju kod COVID tima, te na dva ili tri biračka mjesta u gradskom području Jugozapad gdje nismo imali svoje ljude. Doznali smo i kako se s malverzacijama započelo nakon što su procurili prvi rezultati, što je ustvari bio nagovještaj da ćemo osvojiti više od onoga što su oni mislili, ističe Raguž.

Nije ga iznenadila odluka Suda BiH da ne reagira unatoč nadležnosti koja mu pripada, a nakon apelacije SDP-a BiH.

– Tko imenuje suce i tužitelje? Nismo Vi i ja, već stranke koje vladaju. Iskreno se nadati dolasku demokracije u Bosnu i Hercegovinu, jednako je kao vjerovati da nogometna reprezentacija ove zemlje može osvojiti medalju na Europskom prvenstvu. Promil vjere imao sam u Visokog predstavnika, iako ponekad ne znam ni da li bi priželjkivao da nešto poduzme ili ne, iskren je Raguž.

Komentirajući zahtjev kojeg su poslale mostarske stranke i sam Inzko izjavio je da ne vidi razlog zašto se ne bi sve ponovo prebrojalo, jer kako je rekao: “Onaj ko nije krao nema se čega bojati“. Brojati se, i bez obzira na njegovo razmišljanje, ipak neće…

– Hvala apelacijskom sudu što je odlučio suprotno neoborivoj pravnoj argumentaciji i zdravoj pameti zaštiti lopove i ovjeriti krađu izborne volje građana. Hvala i međunarodnoj zajednici koja je još jednom pokazala da joj je pragmatizam jači od svakog principa i koja je izdala vlastito obećanje građanima Mostara o fer i poštenim izborima. Nije prvi put, navikli smo od Vas, napisao je dan ranije na Facebooku poslanik u Skupštini HNŽ-a, Aner Žuljević.

A da je i HDZ-u BiH bilo u interesu da se potvrde ovakvi rezultati izbora u Mostaru, potvrdila je pasivnost ove stranke, koja je uglavnom bila glasna nakon što je postalo jasno da stranke s hrvatskim i srpskim predznakom u Gradskom vijeću neće imati 18, već 17 ruku, tvrdeći da je do toga došlo zbog prividnih promjena adresa prebivališta birača bošnjačke nacionalnosti u Gradskom području Jug o čemu se trenutačno provode istražne radnje.

Ponovno prebrojavanje gotovo sigurno bi značilo manje mandata za SDA, a time i manje od dvije trećine u budućem Vijeću za dva vladajuća politička subjekta, koja su se inače sporazumom u lipnju obvezala žurno izmijeniti i Statut grada.

Čović, dakle, ne spominje enromne krađe preferencija, ali zna da kompletan SIP treba smijeniti. Slično Željku Komšiću, koji uveliko kritizira one s kojima je zajednički bio krenuo u “spašavanje“ Grada.

Vijećnici…

HDZBiH – Mario Kordić, Goran Bošnjak, Radmila Komadina, Miroslav Grubišić, Miljana Kovačević, Damir Šunjić, Tomislav Primorac, Ivan Zelenika, Marko Novak, Stanko Ćosić, Antonio Zelenika, Snježana Brkić, Kažimir Milićević

Koalicija za Mostar – Zlatko Guzin, Nataša Jekić, Salem Marić, Anel Kljako, Adil Šuta, Haris Nazdraić, Adem Macić, Mirza Drežnjak, Ibro Husnić, Jasmin Pandur, Alis Čolaković.

BH Blok – Arman Zalihić, Adela Gosto, Lamija Vinković-Duranović, Irma Baralija, Sanel Žuljević, Boško Ćavar.

HRS – Slaven Bevanda, Vesna Šunjić, Slaven Raguž

“Ostajte ovdje” – Velibor Milivojević

Prva mostarska partija – Nazif Derviškadić

Dnevni list