Home Društvo Prostitucija u Mostaru: Muž zna što radim inače ne bi preživjeli

Prostitucija u Mostaru: Muž zna što radim inače ne bi preživjeli

SHARE

Prostitucija u gradu na Neretvi spominje se još od davnina, a na pisanim dokumentima spominje se početkom prošlog stoljeća.

U blizini Carinskog mosta sve do 1939. godine na lijevoj obali Neretve, nalazio se lokal „Lira“ kojega su Mostarci bolje znali kao prvu javnu kuću Mostara. Osim „Lire“ Mostarci su znali i za javne kuće Davida Steinera i Josefa Mandlbauma.

Prostitucija u Mostaru se nakon javnih kuća preselila u privatne kuće kao i gostionice, a tako je to bilo sve do početka pandemije.

Iako Lire već odano nema, taj prostor je u gradu na Neretvi poznat po prijateljicama noći. U ovo vrijeme pandemije ostale su bez posla, a kako je to bilo prije pojave virusa pročitajte u ispovijesti žene koja je bavi najstarijim zanatom na svijetu.

Mostarci su tako u blizini nekadašnje „Lire” često mogli sresti dvije žene koje su su bavile prostitucijom, a da to i nisu posebno krile.

Jedna od njih je pristala na kraći razgovor. Za potrebe priče ženu ćemo zvati Azra, (to joj nije pravo ime) te je rekla da ima oko 45 godina.

Ovim se bavi od 1992. godine, a u Mostar dođe tek povremeno, iako je jedan period radila u jednoj mostarskoj kavani. Upravo su joj i dan danas mušterije nekadašnji gosti te kavane.

„Najčešće me prepoznaju nekadašnji gosti kavane u kojoj sam radila te tako i stupam u kontakt. Neki imaju moj broj mobitela te se i tako dogovaram. Rijetko sam ovdje na ulici i najčešće se zadržim tek sat – dva. U Mostar dolazim po potrebi jer ovdje je to sada dosta lošije nego ranije. Najčešće sam radila po Sarajevu i tamo je koliko-toliko dobro. U Mostaru sam iskreno najčešće samo u prolazu.”

Ističe kako joj i muž zna što radi, te da ju je i upoznao u ovom poslu.

„Muž zna što radim, jer kako bi inače preživjeli. Imam dvije curice koje misle da radim u kafićima i ta laž me najviše boli. Ipak, ovo smatram samo poslom”.

Na upit kako se snalazi sa zakonom jer je prostitucija zabranjena u našoj zemlji, „Azra” ističe da u Mostaru nema problema jer se dosta kratko zadržava, dok je u Hrvatskoj u par navrata imala problem sa zakonom pa čak i boravila jedno kraće vrijeme u zatvoru.

Tako je to bilo prije par godina u Mostaru. Od kako je pandemije Azru ne viđamo na prostoru gdje je operirala. Postoje dva obrazloženja, ili je i nju korona ostavila bez posla ili ju je jednostavno vrijeme pregazilo. I najstariji zanat na svijetu čeka kraj ove pandemije, i ova priča ispričana prije par godina, a ona koju smo objavili prije destak dana davno prije toga.