Home Gospodarstvo DOK SVI PATE U SVIJETU: Gospodarstvenici u BiH lakše prebrodili i korona...

DOK SVI PATE U SVIJETU: Gospodarstvenici u BiH lakše prebrodili i korona krizu, evo zašto!

SHARE

U prošloj godini, koju je skoro cijelu obilježila pandemija koronavirusa i tako imala ogroman negativan utjecaj na svjetsku ekonomiju, Bosna i Hercegovina izvezla je robe u vrijednosti od 10,5 milijardi KM, što je za 8,5 posto manje nego u 2019.

Istovremeno, uvoz je iznosio 16,8 milijardi KM i manji je za 13,4 posto u odnosu na pretprošlu godinu.

Prof. dr. Muharem Karamujić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu smatra da su se bh. gospodarstvenici dobro snašli u doba pandemije s obzirom na sve otežavajuće okolnosti koje prate njihovo poslovanje već godinama.

– Oni čine čuda u vremenu kada im država odmaže parafiskalnim nametima. Kompletan sustav monetarne i fiskalne politike im ne ide na ruku. Monetarnom politikom i njenom implementacijom kao jedino tijelo u BiH rukovodi Centralna banka putem Currency Board aranžmana. S druge strane, fiskalnu politiku treba voditi država, a kod nas je to spušteno na razine entiteta, županija, općina…

Gospodarstvenicima država samo smeta, njena brojna neefikasna administracija, birokracija…, zbog čega i plaćaju visoke namete. Zamislite samo da im se pruži podrška, gdje bi našim gospodarstvenicima bio kraj. Mora se znati da su gospodarstvenici ti koji pune proračune, oni pridonose – kaže za Faktor.ba prof. dr. Karamujić.

Ističe kako lockdown u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji u Evropi i najvažnijem vanjskotrgovinskom partneru BiH u 2020. godini neće negativno odraziti na bh. ekonomiju.

Podsjetimo, BiH je u prošloj godini izvezla robe u Njemačku u vrijednosti od 1,6 milijardi KM, dok je uvoz iz ove države iznosio više od dvije milijarde KM.

 

– Točno je da su u Njemačkoj na snazi jake epidemiološke mjere, nešto slično je i u Austriji koja je također važan vanjskotrgovinski partner BiH, ali sam uvjeren da to neće imati negativan utjecaj. Nazire se oporavak svjetske ekonomije, cijepljenje čini svoje, značajno je povećana ekonomska aktivnost, vrijednost dionica na burzama širom planeta raste, ljudi ih kupuju… Mislim da će se efekti ozdravljenja globalne ekonomije naročito osjetiti u drugoj polovini ove godine što će naravno imati pozitivan utjecaj i na BiH – mišljenja je Karamujić.