Home Vijesti Britanski soj koronavirusa prijeti i Bosni i Hercegovini

Britanski soj koronavirusa prijeti i Bosni i Hercegovini

SHARE

Do 18. siječnja Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je 2.380 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19, navodi se u informaciji Vlade Federacije BiH o posljedicama djelovanja epidemije koronavirusa na privredu i zdravstvo u FBiH, koju pravo razmatraju zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

U Federaciji BiH na bolničkom liječenju trenutno je 447 osoba zbog COVID-19 bolesti, od kojih je 40 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Mia Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH izvijestila je zastupnike da je britanski soj virusa, koji se širi 70 posto brže od klasičnog, registriran u državama okruženja, te predstavlja rizik i za BiH.

Na području FBiH zabilježen je pad ukupnog broja hospitaliziranih pacijenata, broj novih potvrđenih slučajeva i 7-dnevne incidence, ali je broj pacijenata na respiratoru kao i broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19 u blagom porastu u odnosu na prethodni tjedan.

Dio informacije vezan je i za nabavku cjepiva.

Snježana Bodnaruk iz Ministarstva zdravstva FBIH podsjetila je da se Vlada Federacije BiH predbilježila za nabavku cjepiva putem COVAX mehanizma za cijepljenje 20 posto populacije (800.000 doza), kao i nabavku pomoćnih sredstava i zaštitne opreme za zdravstvene radnike putem Zajedničke nabavke Europske komisije. Za nabavku cjepiva putem COVAX mehanizma iz budžeta FBiH za 2020. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 13.689.538 KM.

U budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu predviđena su sredstva za nabavku cjepiva u iznosu od 12 milijuna KM, kao i sredstva u iznosu od 2 milijuna KM namijenjenih za poduzimanje mjera za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19

Trenutno su u tijeku aktivnosti putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine za prijem prvih pošiljki cjepiva protiv COVID-19, proizvođača Pfizer, koje se očekuju koncem siječnja odnosno u veljači ove godine.