Home Gospodarstvo Gradonačelnik Ljubuškog Markotić: Mladim parovima subvencije za kupnju stana ili gradnju kuće

Gradonačelnik Ljubuškog Markotić: Mladim parovima subvencije za kupnju stana ili gradnju kuće

SHARE

Jačanje demografske politike kroz odluke koje će doprinijeti o(p)stanku stanovništva smjer je u kojem će se gradska vlast u Ljubuškom na čelu s gradonačelnikom Vedranom Markotićem kretati u sljedeće četiri godine. Da uistinu misle ozbiljno, pokazali su već na prvim sjednicama Gradskog vijeća na kojima su donesene odluke o smanjenju cijena gradskog vrtića te subvencioniranju četiriju privatnih vrtića, piše Večernji list BiH.

Javni poziv

Javni poziv za prijavu za ostvarivanje prava na subvenciju za privatne dječje vrtiće na području Grada Ljubuškog u 2021. je u tijeku, a oni koji budu ispunjavali tražene uvjete iz gradskog proračuna dobit će subvenciju u visini od po 20.000 KM. Kako bi ostvarili pravo na subvenciju, dječji vrtići su, prema objavljenom javnom pozivu, dužni imati sjedište na području Ljubuškog, biti osnovani od fizičke osobe, imati odobrenje za početak obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja izdano od nadležne službe Gradske uprave Ljubuški, kao i rješenje nadležnog ministarstva kojim je utvrđeno da je akt o osnivanju dječjeg vrtića sukladan zakonu. Još ranije, dok je bio v. d. gradonačelnika, Markotić je predložio, a tadašnji saziv Gradskog vijeća Ljubuški usvojio odluku kojom se svim učenicima osigurava besplatan prijevoz, za besplatne udžbenike novac se osigurava u proračunu ZHŽ-a. U istome razdoblju usvojene su dvije odluke kojima su svi redoviti studenti s područja Grada Ljubuškog imali pravo ostvariti novčanu pomoć. Prvi put potporu su ostvarili i studenti prvih godina studija. Ova praksa će se, kaže Markotić, nastaviti. Naime, u proračunu Grada Ljubuškog za 2021., koji je nedavno usvojen, osigurano je 250.000 KM za podršku studentima.

– I ove godine planiramo pružiti novčanu potporu svim brucošima s područja Grada Ljubuškog koji fakultet upišu na javnim visokoškolskim ustanovama. Također, novac je osiguran i za studente viših godina koji svoje obveze ispunjavaju redovito – poručio je Markotić.

Jedna od odluka koja tek treba biti donesena, a koja će svakako privući pozornost javnosti, jest ona koja se odnosi na subvencioniranje kupnje prve nekretnine za mlade bračne parove. Grad Ljubuški jedna je od rijetkih lokalnih samouprava u BiH koja donosi ovakvu odluku. U proračunu za 2021. za ove namjene planirano je 200.000 KM. – Svjesni smo da ovaj iznos nije ni približno dovoljan, no tim sredstvima pokušat ćemo na simboličan način dati do znanja mladim parovima da imaju podršku gradskih vlasti u ostanku i zasnivanju obitelji na području našega grada – istaknuo je Markotić.

Novčana pomoć i za bebe

Ova odluka trebala bi biti donesena u sljedećih nekoliko mjeseci, a bračni parovi koji se odluče za kupnju stana ili gradnju kuće spomenutu će pomoć ostvariti u vidu određenog novčanog iznosa. Podsjetimo, uz sve navedeno, demografska politika Grada Ljubuškog temelji se i na jednokratnoj pomoći za svako novorođeno dijete, za što su i ove godine osigurana sredstva. – Za odluke kojima će se pomoći običnom malom čovjeku novca u proračunu mora biti – poručio je nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća Markotić. Ističe kako se neće odustati ni od kapitalnih investicija. Međutim, one će se realizirati u skladu s proračunskim mogućnostima. – Smatramo kako je trenutačno prioritet olakšati svakodnevicu našem stanovništvu – zaključio je Markotić.