Home Gospodarstvo NOVA BAZA U BIH Avionom iz Sarajeva po Europi već od 20...

NOVA BAZA U BIH Avionom iz Sarajeva po Europi već od 20 eura, pogledajte koliko koštaju letovi do Dortmunda, Londona, Basela…

SHARE

Wizz Air, najzelenija europska aviokompanija sa najvećom stopom rasta, danas je najavila otvaranje svoje 41. baze u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Najavljeno je i baziranje jednog aviona Airbus A320 na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u svibnju 2021. godine, piše Hercegovina.info. 

Osim uspostavljanja nove baze, Wizz Air je od svibnja 2021. najavio i pokretanje devet novih ruta iz Sarajeva ka gradovima u sedam zemalja.

Mjesta na novim letovima već se mogu rezervirati na wizzair.com ili putem mobilne aplikacije aviokompanije po cijeni već od 38,99 BAM/ 19,99 eura.

Wizz Air iz Bosne i Hercegovine leti još od svibnja 2013. godine kada je prvi avion poletio iz Tuzle za Malmö. U proteklih osam godina iz i prema BiH prevezli su skoro tri milijuna putnika. Ovom ekspanzijom Wizz Air nastavlja porast svojih operacija u BiH za 50 posto, čime zadržava lidersku poziciju na tržištu.

Avion Airbus A320 obavljat će letove na devet novih linija i to: Brussels Charleroi, Copenhagen, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, London Luton, Memmingen, Basel-Mulhouse-Freiburg (Euroairport) i Pariz Beauvais sa ukupno više od 250.000 mjesta u prodaji na letovima iz Sarajeva u 2021. godini.

Wizz Airova široka mreža podržat će bh. ekonomiju te povezati Sarajevo sa dugo očekivanim destinacijama.

Ova aviokompanija sa investicijskim kreditnim rejtingom i flotom prosječne starosti 5,4 godina koja se sastoji od najefikasnijih i najodrživijih uskotrupnih aviona trenutno dostupnih na tržištu, Airbus A320 i Airbus A320neo.

Wizz Airove emisije ugljendioksida su bile najniže među europskim aviokompanijama tijekom fiskalne 2019. godine (57,2 g/km po putniku).

Uz to, ova aviokompanija ima najveći broj narudžbi najsuvremenijih letjelica iz obitelji Airbus A320neo, njih 268, što će joj omogućiti da do 2030. godine dodatno smanji svoj ekološki otisak za 30 posto po svakom putniku.

Govoreći na današnjoj konferenciji za medije, viši menadžer korporativnih komunikacija Wizz Aira Andras Rado, je izjavio: “Nakon osam godina uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini, drago mi je što mogu najaviti našu drugu bosansku bazu u Sarajevu, jer vidimo potencijal i potražnju za jeftinim putovanjima u zemlji.

Današnja najava je pokazatelj naše posvećenosti prisustvu u Bosni i Hercegovini i pružanju pristupačnijih prilika za putovanje, istovremeno se pridržavajući najviših standarda naših higijenskih protokola.

Naši najsuvremeniji avioni, kao i naše pojačane zaštitne mjere osigurat će najbolje sanitarne uvjete za putnike. Uvjeren sam da će Wizz Air pozitivno utjecati na ekonomski razvoj i rast turizma u Bosni i Hercegovini”.

Direktor Sektora prometa i usluga u zračnom prometu Međunarodnog aerodroma Sarajevo Nermin Zijadić, je rekao: “Prije svega moram istaknuti da smo veoma zadovoljni što je baš kompanija Wizz Air odlučila uspostaviti bazu na našem aerodromu, a vjerujem da je to vijest koja će obradovati i brojne naše građane, kako zbog povoljnih cijena karata, tako i zbog destinacija koje planira uvesti. Posebno je važno što će to biti destinacije na kojima živi naša brojna dijaspora.

Ova značajna kompanija uspostavila je prije četiri godine liniju Budimpešta-Sarajevo, za koju je vladao veliki interes i zahvaljujući kojoj je veliki broj građana posjetio prelijepu prijestolnicu Mađarske, ali koja je omogućila i dolazak velikog broja turista u naš grad. Otvaranje baze u Sarajevu bilo bi veoma značajno za Aerodrom, ali i za cijeli turistički sektor.

Kao što to obično biva, baza kompanije na jednom aerodromu znači generiranje većeg obima prometa. Sve to je veoma bitno, ne samo za Aerodrom Sarajevo, već i za kompletan turistički sektor u BiH i sve subjekte čiji rad i oporavak u narednom razdoblju u velikoj mjeri ovise o oporavku avioprometa u našoj zemlji“, navedeno je u priopćenju ove aviokompanije.