Home Tech Bosanac patentirao nuklearnu bombu, registrirana u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, kaže...

Bosanac patentirao nuklearnu bombu, registrirana u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, kaže da nema radijacije!

SHARE

Bosanac Nedžib Murtić patentirao je novu vrstu nuklearne bombe koja, kako tvrdi, ima potencijal da promijeni svijet koji poznajemo.

Naime, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u svibnju 2019. godine izdao je rješenje o dodjeli konsenzualnog patenta za pronalazak pod nazivom ”Eksplozivno reaktivna naprava”.

Obrazloženje izuma

U obrazloženju patenta navodi se da se eksplozivno reaktivna naprava sastoji iz tri skupa komponenti.

Prvi skup komponenti su olovna cijev oblika epruvete, koja je šuplja s jedne strane, radioaktivna supstancija i gama-zrake.

Drugi skup komponenti su elektromagnet pozitivnog naboja, pozitivna anoda, zrak, kisik, azot, a treći olovna obloga i elektromotor.

”lzum spada u oblast atomskog fuzijskog oružja koje iskorištava plazmu, odnosno atomsku jezgru kisika i azota za stvaranje eksplozije”, navodi se u objašnjenju patenta.

Dodaje se da prilikom napuštanja atomske jezgre težih elemenata neutroni posjeduju ogromnu temperaturu, prolaze kroz magnetno polje pozitivnog naboja i dolaze u mehanički dodir s magnetom, tope magnet i tako plazma napušta komoru, odnosno dolazi u dodir s vlažnim zrakom, a kao posljedica dolazi do lančanog zapaljenja vodika u vlažnom zraku na ogromnom prostranstvu. U objašnjenju patenta se navodi i način primjene ovog pronalaska.

”Na taj način pronalazak omogućava praktičnu, trajnu i korisnu spravu koja se može ekonomično proizvesti, te uključuje bitna poboljšanja u odnosu na ranije poznata atomska naoružanja ovog tipa. Stručnjacima će biti očigledno da je moguće načiniti brojne preinake i promjene atomskog naoružanja prema ovom pronalasku, bez napuštanja obima i suštine pronalaska”, naglašeno je.

Fisijska bomba

Pronalazač ove nove vrste nuklearne bombe ekskluzivno za Avaz govorio je o svom izumu.

”Ova bomba se može koristiti kao aviobomba.

Svi elementi se mogu staviti na neko postolje i ugraditi u raketu te nju onda ispaliti na neprijateljske položaje. Ova bomba bila bi jača od fisijske bombe ili, bolje rečeno, od obične atomske bombe. I na nivou je s fuzijskom ili hidrogenskom bombom”, pojasnio je Murtić.

Dodao je da se ova nova vrsta nuklearne bombe može nazvati i ekološkom nuklearnom bombom.

”Nakon vrlo snažne eksplozije nema radijacije, kao što je to kod klasične atomske bombe. Radi se o novoj tehnologiji, nakon oslobađanja ogromne energije, ne ostaje radioaktivna pustoš”, naglasio je Murtić.

Nagrađivani izum

”Prvi moj patent je globus s magnetnim ležištem. Drugi je isto vezan za magnetni ležaj, a radi se o točku na automobilu. Treći patent je, također, univerzalni točak s grijačem. Ovaj izum je bio na izložbi u Zagrebu, ali nije osvojio nagradu.

Ipak, za ovaj univerzalni lebdeći točak dobio sam dvije nagrade u Ženevi i Parizu. U Parizu sam dobio srebrenu medalju, a u Ženevi brončanu”, kazao nam je Murtić, piše Bljesak.info.