Home Politika SDA sumnja u nacionalnost političarke SDP-a iz Livna: “Bošnjakinja, Hrvatica pa sada...

SDA sumnja u nacionalnost političarke SDP-a iz Livna: “Bošnjakinja, Hrvatica pa sada opet Bošnjakinja”

SHARE

SDA sumnja u nacionalnost političarke SDP-a iz Livna zbog čega je jučer prekinuta konstituirajuća sjednica općinskog vijeća i po treći put onemogućen izbor novog rukovodstva.

Predsjednik Općinskog vijeća trebao je biti izabran između dva kandidata koji dolaze iz reda bošnjačkog naroda, odnosno – Seada Hadžijahića (SDA) i Hane Milak (SDP BiH), a do rasprave je došlo jer su neki vijećnici tvrdili da se izjašnjavanje o nacionalnosti Hane Milak mijenjalo. Naveli su da se Milak prije izbora izjašnjavala kao Bošnjakinja, zatim na listi SDP-a kao Hrvatica, a sada, ponovno kao Bošnjakinja da bi mogla konkurirati na mjesto predsjednice Gradskog vijeća.

Vijećnica SDP-a Hana Milak čija je nacionalnost dovedena u pitanje za Klix.ba govori o ovom slučaju.

“Konstituirajuća sjednica je prekinuta zato što su članovi Komisije za izbor i imenovanja, zbog neosnovane sumnje SDA vijećnika Seada Hadžijahića, odlučili da pošalju upit CIK-u BiH o tome koja je moja nacionalna pripadnost. Kandidati smo trebali biti Sead Hadžijahić i ja, međutim, političkim pritiskom je odlučeno na istoj komisiji da se ipak službeno zatraži potvrda od CIK-a BiH. Mada sam priložila i dala na uvid svoj rodni list u kojem stoji jasno da sam Bošnjakinja”, kaže Milak.

Usprkos tome, kako nastavlja objašnjavati, članovi iste komisije svih stranki, osim predsjednice povjerenstva koja dolazi iz HRS-a, su ipak zatražili da se dostavi podatak o njenoj nacionalnosti.

“Dakle, nisu uzeli u obzir da tako krše mnoga moja prava, pojedine zakone i na kraju, ja sam ovu situaciju doživjela kao vrstu državnog udara. Zašto? Zato što mi se oduzima pravo na izjašnjavanje, a što je definirano Ustavom BiH, ne priznaje se službeni dokument Grada Livna kao mjerodavan (moj rodni list), a prema meni se postupalo pristrano zato što je moje političko opredjeljenje SDP BiH (također, i ova činjenica je direktan udar na Ustav BiH)”, ustvrdila je SDP-ova vijećnica.

Političke opcije koje su tražile njezino izjašnjavanje o nacionalnosti, kako tvrdi, narušavaju njen integritet u smislu ženskih prava, nazivajući je “spišom” i sličnim uznemiravajućim pogrdnim imenima na svojim internim političkim dogovorima. Dodaje kako se, očigledno, u njihovom svijetu žene ne smiju baviti politikom.