Home Vijesti Što donosi ublažavanje mjera za ulazak u Njemačku i Nizozemsku sa antigenskim...

Što donosi ublažavanje mjera za ulazak u Njemačku i Nizozemsku sa antigenskim testovima

SHARE

Pandemija je promijenila način putovanja širom svijeta, a politike država diktiraju pravila koja se konstantno mijenjaju. Svoje mjere u vezi s testiranjem relaksirale su Nizozemska i Njemačka koje prihvataju i nalaz antigenskog test, ali ne starijeg od četiri sata, piše Hercegovina.in. 

Ukoliko se spremate za putovanje u vrijeme pandemije koronavirusa morate biti posebno informirani o načinu ulaska u zemlju odredišta, s obzirom na to da jedinstvene higijensko-epidemiološke mjere ne postoje.

Zlatni standard u testiranju na SARS-CoV-2 virus i dalje predstavlja PCR metoda obrade uzoraka brisa, čime se vodi i većina europskih zemalja, koje negativan nalaz smatraju valjanim dokazom za ulazak osoba.

Međutim, proteklih dana pojedine zemlje su blago reklasirale svoja pravila, konkretno Nizozemska i Njemačka. One sada pored PCR testa, čiji rezultat ne smije biti stariji od 48 sati, prihvaćaju i nalaze brzih antigenskih testova iz laboratorija koje priznaje Svjetska zdravstvena organizacija, sa jasno naznačenim proizvođačem testa.

Od trenutka testiranja i dobivanja nalaza koji pokazuje da osoba nije infektivna, pa do ulaska u državu ne smiju proći više od četiri sata, što su potvrdili iz Međunarodnog aerodroma u Tuzli, gdje je formiran COVID-19 centar za ovakvu vrstu testiranja, a građani koji ostvaruju pravo za ulazak u Njemačku i Nizozemsku bez problema prolaze kroz sve procedure.

Pravila ne važe za sve kategorije

No, bitno je znati da u ove države ne mogu ući svi oni koji žele kročiti na njihovo tlo, a oni koji imaju mogućnost ostvarivanja tog prava morat će ipak u samoizolaciju.

Kada je riječ o Njemačkoj, prema uputama Ministarstva vanjskih poslova BiH te njemačkih službi za suzbijanje širenja koronavirusa, ulazak u spomenutu državu dozvoljen je osobama koje imaju odobren boravak u Njemačkoj, državi članici Europske unije, zemlji članici Šengenskog sporazuma ili u Velikoj Britaniji.

Ulazak državljana trećih zemalja u Njemačku koji nemaju odobren boravak trenutno nije dozvoljen, osim u slučajevima kada postoji posebna i hitna potreba za putovanjem. Odlukom državnih organa u okviru posebnih i hitnih potreba za dolaskom u Njemačku dozvoljava se ulazak iz trećih zemalja, gdje je uvrštena i BiH, i to za: zdravstvene radnike, istraživače i gerijatrijske radnike, kvalificirane i visokokvalificirane strane radnike čije je zapošljavanje nužno iz ekonomske perspektive i čiji se rad ne može odložiti, niti se može obavljati u inozemstvu.

Teretni prijevoznici i ostalo prijevozno osoblje, sezonski radnici u poljoprivredi, pomorci u tranzitu do luke polaska ili aerodroma u cilju povratka u treću zemlju, strani studenti čiji studij nije u potpunosti moguć iz inozemstva te polaznici i državljani trećih zemalja koji ulaze u Njemačku radi stjecanja kvalifikacije, ako njihovo osposobljavanje ili usavršavanje nije moguće iz inozemstva, također mogu ući u ovo europsku zemlju.

Isto se odnosi i na spajanje porodice ili posjeta iz hitnih porodičnih razloga, zbog međunarodne ili zaštite iz drugih humanitarnih razloga, uključujući hitne medicinske usluge, kao i na diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i humanitarne radnike u vršenju svojih funkcija te njemačke useljenike i putnike u tranzitu.

Pravila vezano za testiranje iz Njemačke su preslikana i na Nizozemsku gdje mogu ući osobe koje imaju pravo na boravak u toj državi ili nekoj od zemalja Europske unije.

Informacija Ministarstva vanjskih poslova BiH kaže da su u Nizozemsku mogući ulasci u slučaju poslovnih aktivnosti koje su naročito od koristi za tu zemlju, poput neposrednih stranih investicija, ostvarivanja značajne poslovne saradnje, ali i novinari, umjetnici i slično.

Od zabrane ulaska također su izuzeti: diplomatsko osoblje akreditirano u Nizozemskoj, službene osobe u svrhu obavljanja službenih zadataka ili poslova, radnici zdravstvene njege, osoblje međunarodnih i humanitarnih organizacija, oružane snage NATO-a, studenti, migranti sa višim obrazovanjem, prijevoznici u međunarodnom transportu ljudi i roba te morepolovci sa mornarskim knjižicama.

Ulazak je moguć i za srodnike prvog i drugog stupnja osoba koje su državljani Nizozemske ili stranca sa boravišnim dozvolama u slučajevima teških bolesti, rođenja ili smrti uz odgovarajuće dokaze.

Ukoliko želite posjetiti Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju bitno je znati da vam nije potreban PCR, antigenski, ali ni serološki test. S druge strane, za ulazak u Hrvatsku stare mjere su na snazi te je neophodno imati negativan PCR test ili dokaz da ste prebolovali koronavirus u posljednja tri mjeseca, odnosno da imate antitijela što se potvrđuje serološkim testom.

Turistička putovanja nisu moguća

Postoje široka ograničenja za nebitna putovanja iz mnogih zemalja izvan Europske unije, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Želite li otići u Austriju, turistički se ne možete zaputiti, a ukoliko ispunjavate uvjete za ulazak, na granici ćete morati priložiti negativan rezultat PCR testa, bez potrebe odlaska u karantenu.

Govorimo li o Sloveniji bitno je naglasiti da u tu državu nije dozvoljen boravak građana Bosne i Hercegovine koji žele ići turističkim povodom. S obzirom na to da se naša zemlja nalazi na njihovoj crvenoj listi, za ulazak u državu neophodan je PCR ili serološki test za one kategorije koje su oslobođene zabrane, poput osoba sa boravišnom dozvolom, članova obitelji, zdravstvenih i sezonskih radnika, istraživača i slično. S negativnim rezultatom testa, samoizolacija nije obvezna.

Obratna situacija je u Belgiji gdje ne morate imati rezultat PCR testa, ali je neophodno da idete u karantenu. Ulazak u tu državu dozvoljen je samo osobama sa važećim dozvolama za boravak, kao i onima sa dvojnim državljanstvom i članovima njihovih obitelji.

Zabrana ulaska stranih državljana u osnovi se odnosi na strane državljane koji pokušavaju ući u Švedsku iz svih zemalja koje nisu članice EU, Europskog ekonomskog prostora i Švicarske. Toga su oslobođene osobe koje imaju uske obiteljske veze u Švedskoj, zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i medicinskoj zaštiti i njezi starijih osoba, sezonski radnici u poljoprivrednom, šumarskom i hortikulturnom sektoru…

Oslobođeno je i osoblje koje prevozi robu i ostalo osoblje u transportnom sektoru, osobe koje putuju u svrhu studiranja ili obavljanja visokokvalificiranih poslova te sportsko učešće na elitnim natjecanjima. Negativan PCR test nije obvezan, a nije propisana ni samoizolacija.

Ako posjedujete vizu za Kanadu, dolazak je moguć za osnovna ili bitna putovanja, a koja uključuju rad i školovanje, pružanje podrške za kritičnu infrastrukturu, ekonomske usluge, lance snabdijevanja, zdravstvo i neposrednu medicinsku njegu i sigurnost. Nadležni u Kanadi nisu naznačili potrebu rezultata PCR testa, ali jesu obvezan karantena. Ulasci radi turizma, kao i drugi neesencijelni ulasci su zabranjeni.

Francuska vlada osnovna je putovanja definirana kao dolazak svojih državljana, stanovnika Francuske, svih stranih (uključujući državljane BiH), studenata (s odgovarajućom vizom ili boravišnim dozvolama) i supružnika i djece francuskih državljana. Za ulazak je potreban PCR test, bez obveznog karantena. Obrnuta higijensko-epidemiološka pravila važe za Italiju gdje posebne kategorije bh. građana mogu ući uz negativan PCR test i obveznu samoizolaciju.

Ulazak državljana država koje nisu članice EU ili Šengenskog prostora, među kojima je i BiH, u Norvešku dozvoljen je ukoliko imaju odobreni boravak u toj državi, odnosno radnu ili boravišnu dozvolu.

Ulazak je dozvoljen i u svrhu posjeta članovima porodica koje žive u Norveškoj i to za supružnika ili registriranog partnera, osobu sa kojom imate zajedničku djecu, djecu ili pastorke, roditelje, djedove i bake, unuke te djevojku ili dečko s kojima su bili najmanje devet mjeseci i koje su barem jednom fizički upoznali, kao i maloljetna djeca djevojke/dečka. Sve nabrojane kategorije moraju imati negativan PCR test i obavezan je odlazak u samoizolaciju.

Svi građani BiH mogu u Alžir, Maroko, Iran, Australiju…

Pred sami kraj vrijedi kazati da svi građani naše zemlje nesmetano i bez potrebe za testiranjem ili odlaskom u karantenu mogu posjetiti Alžir, dok im je rezultat PCR analize bez obvezne samoizolacije neophodan za Tursku, Argentinu, Bjelorusiju, Maroko, Brazil, Bugarsku, Irak, Keniju, Libanon i Maldive.

Negativan rezultat PCR testa uz obvezan karantena potreban je za sve bh. građane koji žele putovati u Angolu, Jordan i Nigeriju, dok im je za Armeniju, Bangladeš i Bahrein neophodan PCR test, ali bez obavezne izolacije. Suprotno je sa Australijom, Irskom i Indijom gdje se zahtjeva odlazak u samoizolaciju, bez potrebe testiranja.

Državljani Bosne i Hercegovine koji posjeduju vizu mogu ući u Sjedinjene Američke Države bez testa i odlaska u samoizolaciju.

Na kraju kažimo i to da su svi navodi u članku podložni promjenama, s obzirom na to da države individualno imaju mogućnost svakodnevne izmjene pravila za ulazak stranih državljana, shodno epidmiološkim prilikama. Prilikom kreiranja plana putovanja savjetuje se da prvenstveno kontaktirate veleposlanstvo države u koju odlazite, kako biste dobili sve neophodne informacije.