Home Gospodarstvo Poljoprivrednici ”prijete” blokadom granica: Uvozni lobi jači od države

Poljoprivrednici ”prijete” blokadom granica: Uvozni lobi jači od države

SHARE

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH osudilo je stav članova Vijeća ministara koji su na jučerašnjoj sjednici glasali protiv Prijedloga odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Europske unije.

 

Kako poručuju poljoprivrednici, zaštita domaće proizvodnje treba biti prioritet svake državne institucije, dok je na jučerašnjem glasanju “očito prevagnuo pritisak uvoznih lobija”. “Razočarani smo, jučerašnje glasanje dokaz je da su im interesi pojedinaca važniji od interesa ujedinjenih poljoprivrednika iz oba bh. entiteta”, poručili su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Poljoprivrednici najavljuju da će narednih dana održati vanredni sastanak udruženja poljoprivrednika iz cijele BiH, na kojem će donijeti odluku o njihovim daljnjim koracima.

 

“Kao što smo već najavili, ukoliko do 25. veljače naši zahtjevi ne budu usvojeni, doći će do blokade graničnih prijelaza, a razmotrit ćemo i prosvjede ispred zgrade Vijeća ministara”, priopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.