Home Politika Veleposlanstvo SAD: Neprihvatljivo bošnjačko veličanje ratnih zločinaca

Veleposlanstvo SAD: Neprihvatljivo bošnjačko veličanje ratnih zločinaca

SHARE

Američko Veleposlanstvo u BiH osudilo je kao neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca koje vrše bošnjački političari.

“U javnom diskursu nema mjesta za jezik koji promovira netoleranciju i podriva međusobno povjerenje i razumijevanje. Negiranje ratnih zločina, te slavljenje ratnih zločinaca je neprihvatljivo”, naveli su iz Veleposlanstva SAD u BiH nakon što su ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković i ministar u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović veličali zapovjednika Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina osuđenog za zločine nad Srbima.

Iz Veleposlanstva SAD u BiH ukazuju da takvi potezi vrijeđaju žrtve iz svih etničkih grupa i nanose bol njihovim obiteljima, te predstavljaju prijetnju sigurnosti BiH.

Iz tog diplomatskog predstavništva su napomenuli da zločini pojedinaca ne mogu nositi kolektivnu stigmu.

“U isto vrijeme, moramo se podsjetiti da presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini. Dužnosnici imaju obavezu da se suzdrže od retorike podjela i pozivamo ih sa svih razina da preduzmu konkretne korake na promoviranju pomirenja, te se fokusiraju na neophodne reforme i napredak za sve građane BiH”, navedeno je u odgovoru na upit portala “Dnevno”.

Ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković, koja je kadar SDA, veličala je Sakiba Mahmuljina koji je Sud BiH prvostupanjski osudio za ratne zločine u BiH na deset godina zatvora. Nakon Turkovićeve, isto je učinio i ministar ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović, takođe kadar SDA.

“Nikada se nećemo i ne smijemo odreći naših heroja i velikana, na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem”, objavio je Hadžović na “facebook” profilu uz priložene fotografije Mahmuljina na kojima piše da je on “heroj, a ne zločinac”.

O ovome se oglasio i HDZ BiH navodeći da je to sramota zbog funkcije koju Hadžović obavlja.

“Smatramo skandaloznim i krajnje uvredljivim ovakvo javno stajalište Hadžovića kojim veliča ratne zločince, te potpunim moralnim sunovratom osobe koja je dužnosnik u izvršnoj vlasti ove županije. Osoba koja je na čelu Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta poslala je poruku da su mu stravični ratni zločini protiv Hrvata i Srba prihvatljivi i `patriotski opravdani`”, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.