Home Vijesti Organizatorici prosvjeda protiv zabrane pobačaja prijeti 8 godina zatvora

Organizatorici prosvjeda protiv zabrane pobačaja prijeti 8 godina zatvora

SHARE

Optužena je jedna od organizatorica prosvjeda protiv zabrane pobačaja u Poljskoj, Marta Lempart, i prijeti joj osam godina zatvora, objavilo je danas poljsko državno odvjetništvo.

Jedna od čelnica zajednice “Štrajk žena” optužena je zbog “ugrožavanja zdravlja i života drugih osoba izazivanjem epidemiološke opasnosti tijekom pandemije covida-19, rekla je Aleksandra Skrzyniarz, glasnogovornica tužiteljstva u Varšavi.

Lempart, koja je izjavila da je nedužna, odbila je svjedočiti i puštena je.

Optužena je i da je uvrijedila policijskog dužnosnika i da je pljunula na njega te da je u razgovoru za jedan radio poticala napade na crkve.

Konzervativna nacionalistička vlada “provodi kazneni zakon protiv građana jer na sudovima gubi procese na temelju kaznenog zakona”, rekla je Lempart dnevnom listu Gazeta Wyborcza.

NEKOLIKO PROSVJEDNIKA OSLOBOĐENO

Sudovi su oslobodili nekoliko osoba koje je policija privela tijekom prosvjeda.

Marta Lempart je jedna od pokretačica prosvjeda koji su počeli diljem Poljske u listopadu nakon odluke ustavnog suda o zabrani prekida trudnoće u slučaju oštećenja fetusa.

Sada je u Poljskoj zabranjen pobačaj osim u slučaju silovanja, incesta i ako je majčin život ugrožen.

Prosvjedi su nastavljeni u siječnju nakon objave odluke suda u službenom listu i njezinom stupanju na snagu.

Poljska, uglavnom katolička zemlja, ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi.

Prema službenim podacima danas u Poljskoj godišnje ima manje od 2000 legalnih pobačaja. Feminističke organizacije procjenjuju da se svake godine oko 200.000 pobačaja izvodi ilegalno ili u inozemstvu.