Home Život Josipa Palac, direktorica Međunarodne organizacije za kulturalnu raznolikost: Mladi su budućnost multietničke...

Josipa Palac, direktorica Međunarodne organizacije za kulturalnu raznolikost: Mladi su budućnost multietničke BiH

SHARE

Bosna i Hercegovina, definitivno, ima budućnost kao multietnička država u srcu Europe, kazala je za „Avaz“ Josipa Palac, direktorica Međunarodne organizacije za kulturalnu raznolikost (ICDO) iz Beča.

Više radionica

Radimo na premošćivanju različitosti između sva tri etniciteta u BiH. Imamo veliku sreću jer su škole iz Gruda, Jablanice i Trebinja te Akademija likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega prepoznale ogroman potencijal projekta, pružile nam podršku i uključile svoje učenike i studente. Posebno treba zahvaliti direktorima škola koji su uključeni u projekt – kazala je Palac, koja je rođena u Zagrebu, a otac joj je porijeklom iz Hercegovine.

Navela je kako su u BiH vidjeli da se može raditi s mladim ljudima.

– Prije projekta imali smo istraživanje i došli smo do zaključka da premošćivanje razlika treba početi od mladih ljudi. Napravili smo niz radionica, bilo nam je važno da se učenici iz različitih gradova upoznaju. Bilo je tu više od 70 mladih – rekla je Palac.

Na panelu nakon rasprave moglo su čuti drugačije viđenje budućnosti BiH, kao i viđenje mladih o pravnom sistemu i uređenju države.

– Na kraju su se mladi iz sva tri naroda revoltirano obratili svojim profesorima navodeći da su oni odgovorni za trenutno stanje u BiH te da im oni ne daju da idu dalje, a da oni žele surađivati. Istaknuli su da je ta rasprava primjer kako tri naroda mogu zajedno surađivati za budućnost države – naglasila je Palac.

Ostali u kontaktu

Također, naveli su i da nemaju povjerenja u političare, kao ni u medije.

– Misle da ima dosta korupcije i da njihov glas nije dovoljan. Mi upravo želimo njima dati glas. Vidjeli smo da su mladi nakon radionica ostali u kontaktu te su se angažirali u svojim lokalnim zajednicama – istaknula je Palac.

Izložba u sjedištu UN-a

Palac je navela da je sretna što je ICDO uspio 15 najboljih učenika iz BiH dovesti u Beč i tako im dati priliku da, zajedno sa studentima Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, izlože svoje radove u sjedištu Ujedinjenih naroda.