Home Crna kronika Usred noći bacili molotovljeve koktele na kuću u Vinjanima Gornjima u kojoj...

Usred noći bacili molotovljeve koktele na kuću u Vinjanima Gornjima u kojoj su spavala djeca

SHARE

Na zatvorske kazne od deset i sedam mjeseci osuđeni su Ivo Garac (27) iz Zmijavaca i Ivan Tanta (29) iz Kaštel Sućurca zbog bacanja molotovljevih koktela na obiteljsku kuću u Vinjanima Gornjima u rujnu prošle godine. Kako se to dogodilo u sitnim satima svi ukućani, među kojima i troje djece, su spavali, a bačene boce sa zapaljivom tekućinom su izazvale požar u kojem, na sreću, nije bilo ozlijeđenih.

Dvojica su nepravomoćno osuđena na Općinskom sudu u Splitu, a u zatvorsku kaznu im je uračunato dva i pol mjeseca, koje su proveli u istražnom zatvoru nakon uhićenja. Optužnica općinskog državnog odvjetništva teretila je dvojac da su 13. rujna na benzinskoj postaji nabavili zapaljivu tekućinu i izradili molotovljeve koktele.

Ivan Tanta ih je držao za vrijeme vožnje osobnim vozilom marke Volkswagen Touareg, kojim je upravljao Ivo Garac, stoji u optužnici. Oko 3.20 dovezli su se do zaseoka Vican u Vinjanima Gornjim, gdje je Ivo Garac otišao do obiteljske kuće sa zapadne strane i na prozor u prizemlju bacio dva molotovljeva koktela, navodi optužnica.

Za to vrijeme je drugi optuženi čuvao stražu. Izazvao je pritom požar u kući u kojoj su se nalazili troje odraslih i troje djece. Vatru su ugasili ukućani koji su se probudili, a na kući je nastalo oštećenje u visini od najmanje 4000 kuna.

S njima je tada u vozilu bila i djevojka jednog od njih, protiv kojeg je policija podnijela kaznenu prijavu, ali je državno odvjetništvo procijenilo da nema temelja za daljnji kazneni postupak protiv nje. Tijekom suđenja obojica optuženih priznala su počinjenje kaznenog djela i pokajali se zbog toga što su napravili.

Iako im je to uzeo u obzir kao olakotnu okolnost, sudac Vuko Adžić Katalinić im je kao otegotnu cijenio činjenicu da su bacili zapaljive naprave na kuću punu ljudi.

– Utvrđeno je da su postupali s neizravnom namjerom, jer su prilikom poduzimanja radnji opisanih u izreci bili svjesni da time mogu ugroziti život i tjelesni integritet osoba koje se nalaze u kući i pristali su na to – kazao je u obrazloženju presude sudac i procijenio da su kazne zatvora primjerene težini nedjela.

Za Ivu Garca je odredio deset mjeseci zatvora, ali kako je do sada bio osuđivan zbog kaznenih djela: pripremanja kaznenog djela, teške tjelesne ozljede i prijetnje na uvjetne kazne zatvora, sud ih je opozvao. Stoga je uvjetne kazne od prijašnjih presuda pretvorio u bezuvjetni zatvor te je Ivo G. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i tri mjeseca.

Ivan Tanta je osuđen na sedam mjeseci zatvora. Obojica moraju platiti štetu na kući nastalu od požara, po polovicu svaki, te troškove sudskog postupka od ukupno 2750 kuna, piše Slobodna Dalmacija.