Home Vijesti Alarm zbog 3. vala u Njemačkoj, vlada razmatra zabranu napuštanja zemlje za...

Alarm zbog 3. vala u Njemačkoj, vlada razmatra zabranu napuštanja zemlje za Uskrs

SHARE

Njemačka vlada pozvala je svoje građane da preko uskrsnih praznika izbjegavaju kontakte i da Uskrs proslave u najužem krugu osoba te također da izbjegavaju putovanja, dok epidemiolozi upozoravaju da bi treći val epidemije mogao biti gori od prva dva.

“Ako se susrećete s drugima onda je najbolje da to činite na otvorenome jer je tamo najmanja šansa da se zarazite”, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Demokršćanski političar je trenutnu situaciju u borbi protiv pandemije usporedio s maratonom.

“Nalazimo se na 38 kilometru, a posljednji kilometri su najteži”, rekao je Spahn.

Upozorenja na kolaps zdravstvenog sustava

On je istodobno upozorio da bi njemački zdravstveni sustav mogao kolabirati ako savezne pokrajine ne budu striktno primjenjivale pravila o zatvaranjima pri incidenciji od preko 100.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak ministar Spahn i direktor epidemiološkog instituta Robert Koch Lothar Wieler su apelirali na građane da izbjegavaju putovanja i kontakte.

“Mobilnost i kontakti su gorivo pandemije”, rekao je Wieler, koji je preporučio nošenje maske i u zatvorenim privatnim prostorima.

“Ako ne spriječimo treći val, možemo imati 100.000 zaraženih dnevno”

Direktor Instituta Robert Koch je upozorio da bi treći pandemijski val zbog mutiranih varijanta virusa mogao biti gori od prva dva.

“Ako se trećem valu ne odupremo svim raspoloživim sredstvima prijete ozbiljne posljedice”, rekao je Wieler, koji nije isključio mogućnost penjanja broja zaraženih u jednom danu i do 100.000.

Vlada razmišlja o zabrani putovanja u inozemstvo za Uskrs

U petak ujutro Institut Robert Koch je zabilježio 21.573 novih zaraza koronavirusom unutar 24 sata.

Kako prenose njemački mediji, savezna vlada razmatra mogućnost zabrane putovanja u inozemstvo preko uskrsnih praznika.

Već sad je uvedeno pravilo po kojem će povratnici iz inozemstva, bez obzira na to dolaze li iz rizičnih područja ili ne, morati pri dolasku u Njemačku predočiti negativni koronatest.