Home Zanimljivosti POGLEDAJTE KOJA SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U BIH U 2021. GODINI

POGLEDAJTE KOJA SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U BIH U 2021. GODINI

SHARE
U BOSNI I HERCEGOVINI NEZAPOSLENO JE OKO 410.770 OSOBA, PREMA POSLJEDNJIM PODACIMA KOJE JE OBJAVILA AGENCIJA ZA RAD I ZAPOŠLJAVANJE BIH.

U odnosu na veljaču prošle godine, nezaposlenost u BiH je veća za blizu dva posto, što je posljedica smanjene ekonomske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa.

Ipak, neka zanimanja su “procvjetala” u ovih godinu dana pandemije i iskristalizirala se kao najtraženija.

Tržište rada se drastično promijenilo u vrijeme pandemije, a organiziran rad od kuće, mnogim zanimanjima omogućio je da prežive pandemiju. Istraživanje portala Bolji Posao.com pokazalo je da su u vrijeme pandemije najtraženiji dostavljači, vozači, call agenti, radnici u proizvodnji i programeri, kazali su za Faktor.ba. s portala BoljiPosao.com.

Istakli su da se na prvom mjestu liste najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa nalaze operateri u pozivnom centru jer se povećala potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online.

Nova zanimanja mogla bi se pojaviti u domeni digitalizacije, ocijenila je Mirela Isaković, Savjetnik za regrutaciju na BoljiPosao.com.

Napomenula je da su, iako je pandemija na određeno razdoblje zaustavila odljev radne snage, i dalje jako traženi različiti IT profili, zatim vozači za međunarodni prijevoz te građevinski radnici.

Tržište rada ćemo nastaviti pratiti i nadati se očuvanju radnih mjesta i potrebi za novim zapošljavanjem, zaključila je Isaković.

Na upit o najtraženijim profilima u doba pandemije, iz Federalnog zavoda za zapošljavanje su uputili na istraživanje tržišta rada u FBiH koje su nedavno preveli. Rezultati će neke možda i iznenaditi.

Tako su najtraženija zanimanja prodavač, krojač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar.

Istovremeno, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, strojarski inženjer, građevinski inženjer, inženjer elektrotehnike, ekonomist, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalist i veterinar.

Za zanimanja s fakultetskim obrtazovanjem najveća iskazana potražnja je za IT stručnjacima i ovaj podatak potvrđuje činjenicu rasta broja zaposlenih u djelatnosti “Informacije i komunikacije” tijekom cijele 2020. godine obilježene pandemijom, a sve uslijed povećane digitalizacije poslovnih procesa i jačanja nazočnosti informacijskih tehnologija u društvu generalno, navodi se u istraživanju.

Ono što bi mnoge moglo zanimati je da će, sudeći prema potrebama poslodavaca koje su iskazali, trgovci biti najtraženiji radnici u 2021. godini, a potom krojači koji su prošle godine bili najtraženiji, prenosi Faktor.ba.

Iako je uslijed posljedica pandemije sektor ugostiteljstva i hotelijerstva pretrpio velike posljedice, konobari i kuhari su i dalje među zanimanjima s izraženom potražnjom od poslodavaca, kažu u Federalnom zavodu za zapošljavanje.