Home svijet Britanska vlada šalje hitnu medicinsku pomoć Indiji

Britanska vlada šalje hitnu medicinsku pomoć Indiji

SHARE

Britanska vlada je priopćila da će više od 600 komada opreme poslati kao hitnu medicinsku pomoć Indiji, gdje je broj zaraženih i umrlih od koronavirusa dosegao vrhunac.

“Životno važna medicinska oprema, pa tako stotine koncentratora kisika i respiratora upravo su na putu iz Velike Britanije u Indiju”, rekao je britanski premijer Boris Johnson kako bi “podupro napore za sprječavanje tragičnog gubitka ljudskih života zbog ovog strašnog virusa”.

Nakon razgovora s indijskom vladom, “prva pošiljka opreme otišla je u nedjelju iz Velike Britanije i u New Delhi treba stići u utorak rano ujutro”, ističe se u priopćenju.

Ministar zdravstva Matt Hancock pozvao je svjetske vlade da “zajedničkim snagama pobijede ovu strašnu bolest”.

Do kraja idućeg tjedna uslijedit će druge pošiljke, dodaje se u priopćenju.

EU je nešto ranije u nedjelju najavio “pomoć” Indiji putem svog Europskog mehanizma civilne zaštite. I njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da njezina vlada priprema žurnu pomoć, ne otkrivajući druge pojedinosti.

Indiju koja ima 1,3 milijarde stanovnika, zahvatio je novi val epidemije covida-19. U nedjelju je prijavila gotovo 350.000 zaraženih i 2767 umrlih u zadnja 24 sata.

Njezin zdravstveni sustav puca zbog velikog priljeva bolesnika za koje u bolnicama nedostaje postelja, kisika i potrebnih lijekova.

Izvor: N1