Home Auto U Libanonu predstavljen prvi ‘100%’ električni automobil

U Libanonu predstavljen prvi ‘100%’ električni automobil

SHARE

U Libanonu koji je zahvatila nezapamćena gospodarska kriza i čija je elektromreža među najlošijima u svijetu, u subotu je javnosti predstavljen prvi “100 posto” električni automobil proizveden u toj zemlji.

Ovo je ‘prvi domaći automobil’, rekao je predlagatelj projekta Džihad Mohamad, palestinski poduzetnik rođen u Bejrutu, na predstavljanju u okolici Khaldea, južno od Bejruta.

Automobil futurističkog oblika nazvan ‘Quds rise’, što je naziv za Jeruzalem, na kojemu je naslikan Hram na stijeni, na Platou džamija u Svetome gradu, ‘u cijelosti’ je libanonski proizvod, dodao je Mohamad.

Masovna proizvodnja ovog automobila treba početi na ljeto, rekao je.

Pošto je stekao bogatstvo u sektoru telekomunikacija u Kanadi i u graditeljstvu u zemljama Perzijskog zaljeva i u Iraku, palestinski poduzetnik je odlučio okušati sreću u automobilskoj industriji.

U Libanonu, gdje su nakon građanskog rata 1990. gotovo svakodnevni prekidi u opskrbi strujom, stanovnici moraju imati svoje agregate jer na otklanjanje kvara treba čekati i više od 12 sati u danu.

Ista sudbina čeka i Mohamada. Stotinjak punionica koje planira postaviti diljem zemlje priključit će se na privatne agregate koje će u doglednoj budućnosti pokretati Sunčeva i energija vjetra.

Cijena automobila je 30.000 dolara ili 360 milijuna libanonskih funta po tečaju na crnom tržištu, nakon sloma domaće valute koja je u 18 mjeseci izgubila više od 85 posto vrijednosti prema zelenoj novčanici.

Izvor: Bljesak.info