Home Zanimljivosti U EU odobren prvi kukac za jelo

U EU odobren prvi kukac za jelo

SHARE

Ako smo se čudili Kinezima koji jedu sve i zgražali se što je neki tamo pojeo šišmiša u juhi prije godinu i nekoliko mjeseci, sada se možemo čuditi i Europljanima.
Jer, počinje očito nova era za Europljane kada je u pitanju prehrambena kultura.

Na jelovnike stižu kukci.

Države članice EU-a postigle su dogovor da se ličinke brašnara može označavati kao “inovativnu hranu” koja je sigurna za jelo, objavila je Europska komisija.

Dogovor znači da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela s dehidriranim velikim žutim brašnarom odnosno njegovim ličinkama (Tenebrio molitor).

“Korištenje kukaca za alternativni izvor proteina nije novo i redovito ih se jede u mnogim dijelovima svijeta”, ističe Komisija.

Velikog žutog brašnara morat će se jasno označavati kao takvog kada ga se koristi u prehrambenim proizvodima, osobito kako bi se upozorilo ljude koji bi mogli biti alergični.

Kukce se može koristiti za burgere, proteinske shakeove i kekse.

Komisija navodi da u ovom trenutku postoji još 11 zahtjeva za korištenjem kukaca za “novu hranu” u EU-u i razmotrit će ih Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Odluka o velikom žutom brašnaru bit će formalno usvojena u tjednima koji dolaze, navodi Komisija.

Ističući da je ovo prvi put da je neki kukac odobren za hranu u EU-u, Komisija napominje da se u nekim državama članicama već i prije moglo konzumirati kukce.

Ali to je bilo prije revizije europske uredbe o novoj hrani iz 2018. koja nalaže da cijeli kukci moraju biti odobreni za korištenje kao hrana.

Ličinke se može brzo uzgojiti u supstratima kao što su pekarski kvasac, pšenične mekinje, kukuruzni škrob i krumpirovo brašno.

Već se odavno mogu pronaći na tržnicama u zemljama jugoistočne Azije.

Hina