Home Vijesti Od danas u Federaciji BiH policijski sat traje od 23 do 5...

Od danas u Federaciji BiH policijski sat traje od 23 do 5 sati ujutro

SHARE

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je prihvatila prijedlog Kriznog stožera i skratila trajanje policijskog sata koji će od danas trajati od 23 do 5 sati ujutro.

 

Podsjetimo, do sada je policijski sat trajao od 21 do 5 sati ujutro. Ovaj prijedlog Kriznog stožera uslijedio je zbog poboljšanja epidemiološke situacije na teritoriji FBiH.

Treba istaknuti da je Krizni stožer predložio da policijski sat traje od 22, ali je Vlada FBiH donijela odluku da to bude od 23 do 5 sati ujutro.

U posljednje vrijeme na teritoriji Federacije BiH, ali i Republike Srpske ukinuto je više mjera, ali je policijski sat i dalje na snazi.

Ipak, za mnoge to predstavlja otežavajuću okolnost jer je kretanje u FBiH do danas praktično omogućeno najkasnije do 20 sati, s obzirom na to da već do 21 sat građani trebaju biti u kućama.

U međuvremenu je veliki broj građana poručio da policijski sat definitivno treba skratiti. Mnogi kao razlog navode i činjenicu da je u toku mjesec ramazan te da je građanima otežano kretanje ili eventualni iftar van svog doma.

Također, danas je prihvaćen i prijedlog da se poveća dozvoljeni broj okupljanja u ugostiteljskim objektima na otvorenom do 30 osoba, kao i prijedlog da se i Centri za mentalno zdravlje stave u punu funkciju u svrhu zaštite mentalnog zdravlja stanovništva.

Podsjetimo, u FBiH od prošlog tjedna više nije obavezno nošenje maski na otvorenom.