Home BiH Ukinuta naplata cestarine na magistralnoj cesti Trebinje – Herceg Novi

Ukinuta naplata cestarine na magistralnoj cesti Trebinje – Herceg Novi

SHARE

Naplata cestarine na magistralnoj cesti Trebinje – Herceg Novi je ukinuta i  dodatno će zbližiti ta dva grada i doprinijeti poboljšanju turizma.

“Vrlo je dobro što se ukida putarina na toj magistralnoj cesti jer će to pomoći da se uspostavi puno bolja komunikacija između Trebinja i Herceg Novog”, rekao je Savić.

On je izrazio očekivanje kako će to omogućiti građanima ta dva grada da puno više putuju i međusobno se posjećuju.

“To je svakako dobrodošlo i nadam se kako će učiniti da Trebinje i Herceg Novi budu još bliži”, rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, ukidanje naplate cestarine je posebno značajno za turiste koji tim putem dolaze iz Crne Gore u Trebinje, kao i za Trebinjce koji odlaze turistički, prenosi SRNA.

“Svakako će to biti značajno, posebno za dnevne turističke ture između Trebinja i Herceg Novog, ne samo zbog manjih troškova puta, već će ljudi ukidanjem te naplate osjećati i veću dobrodošlicu”, ocijenio je Savić.

On je naveo kako će to sigurno pozitivno utjecati na turizam u oba grada i kako se očekuje puno više prelazaka turista, iako je zbog koronavirusa još uvijek neizvjesno kakva će biti turistička sezona.

Osim za domaće, to će olakšati putovanje i stranim turistima koji prolaze tom dionicom, a očekuje se da će ukidanje naplate cestarine na toj dionici puta, doprinijeti i smanjenju gužvi i čekanja pri ulasku i izlasku iz Crne Gore u BiH i obrnuto.

Savić je podsjetio da iznos cestarine od tri eura za putničke automobile, a znatno više za autobuse i druga vozila, nije bio beznačajan i financijski je otežavao putovanje građanima.

“Osim toga, postojao je i ružan osjećaj da se plaća cestarinu za dionicu magistralne ceste duge 12 kilometara, koji nije ni te dužine, ni kategorije da bi se naplaćivala”, kaže Savić.

Direktor trebinjske Područne privredne komore je ukazao da dionica tog puta već sada nije u baš tako dobrom stanju i izrazio očekivanje da će, sada kada Vlada Crne Gore preuzme taj put, doći do njegove rekonstrukcije jer se do sada nije značajnije ulagalo u njegovo održavanje.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je prije nekoliko dana kako je Vlada Crne Gore preuzela koncesiju na dijelu puta od Herceg Novog do Trebinja i da će granica između Crne Gore i BiH biti jednostavnija za prelaženje.

Cestarina na toj magistralnoj cesti je naplaćivana već 12 godina, od njegovog otvaranja 2009. godine, a ugovor o koncesiji po takozvanom BOT sustavu (uzmi, izgradi, koristi i vrati) bio je potpisan na 20 godina i radilo se o prvoj koncesiji tog tipa na jednoj prometnici Crnoj Gori.

 

Izvor:bljesak.info