Home Gospodarstvo Pečati, papiri i redovi pred šalterima odlaze u povijest: UNO počinje izdavati...

Pečati, papiri i redovi pred šalterima odlaze u povijest: UNO počinje izdavati digitalne kvalificirane potpise

SHARE

Uprava za neizravno oporezivanje (UIO) postala je certificirano tijelo u Bosni i Herecgovini za izdavanje digitalnog kvalificiranog potpisa, koji će zamijeniti klasični potpis i pečat u službenoj komunikaciji prilikom pružanja elektronskih usluga poslovnoj zajednici.

Riječ je o zaista velikoj reformi u BiH koja će poslovnoj zajednici omogućiti da sva svoja prava i obaveze ostvari puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim putem.

Rješenjem Ministarstva transporta i komunikacija BiH, UNO je akreditirana i upisana kao kvalificirani ovjerilac u Bosni i Herecgovini. To znači da će porezni obveznici moći podnosti zahtjeve Upravi za dobijanje digitalnih kvalificiranih potvrda (digitalnih kvalificiranih potpisa), kao i za korištenje elektronskih usluga.

Prva elektronska usluga koja će biti ponuđena poslovnoj zajednici u BiH je NCTS – novi kompjuterizirani tranzitni sistem, čiji početak primjene je planiran 01.07.2021. godine, stupanjem na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH.

Tako će carinski obveznici i špediteri biti prvi korisnici digitalnog kvalificiranog potpisa u BiH jer će sve svoje dokumente u potpuku elektronskog provoza roba ovjeravati na novi način i slati u informacijski sistem Uprave isključivo elektronskim putem.

Novi elektronski provoz roba značajno će ubrzati sve postupke, skratiti vrijeme čekanja prilikom osobnog predavanja dokumentacije u carinskim ispostavama i značajno smanjiti troškove.

Nakon toga UNO će krenuti sa širenjem ponude elektronskih usluga koje će se moći ovjeravati digitalnim kvalificiranim potpisom, kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava isključivo elektronskim putem, podnošenje PDV i akciznih prijava, podnošenje raznih zajtjeva u Upravu itd.

Cilj UNO je da u toku 2022. godine u potpunosti pređe na bezpapirmno poslovanje sa obveznicima neizravnih poreza, koji će tada uz posjedovanje digitalnog kvalificiranog potpisa izdanog od strane UNO sva svoja prava i obaveze moći ostvariti puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim putem, navodi se u priopćenju UNO-a BiH.

Izvor:Pogled.ba