Home Vijesti Otvorena ambulanta Oružanih snaga BiH u Čapljini

Otvorena ambulanta Oružanih snaga BiH u Čapljini

SHARE

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i britanski veleposlanik u BiH Matt Field u petak su otvorili prostorije nove ambulante u vojarni Oružanih snaga BiH “Božan Šimović” u Čapljini.

Time je, kako je priopćeno iz Ministarstva obrane BiH, zaokružen projekt otvaranja četiri ambulante, nakon što je to već ranije urađeno u Banjoj Luci, Tuzli i Rajlovcu.

Pripadnici Oružanih snaga BiH tako su dobili četiri ustanove u kojima mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu.

Uz ministra Podžića i veleposlanika Fielda, ceremoniji otvaranja ambulante prisustvovali su i zamjenici ministra obrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, zapovjednik NATO Stožera u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad te ostali predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH i dužnosnici s državne i lokalne razine vlasti.

Uspostavljanje ambulanti na četiri lokaliteta Oružanih snaga BiH odvija se kroz projekt koji s 933.000 maraka financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji je iniciran u kolovozu 2016. godine formiranjem zajedničke radne grupe (MO BiH, OS BiH, Britanskog veleposlanstva i NATO Stožera).

Projekt je usmjeren i ka razvoju sanitetske službe Oružanih snaga BiH te unapređenju zdravstvene zaštite pripadnika Oružanih snaga BiH na području cijele BiH, kao i kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu kroz ocjenu zdravstvene sposobnosti.

“Otvaranjem ovih ambulanti, pored zdravstvene zaštite za svoje pripadnike, bit će napravljen i veliki iskorak po pitanju suradnje sa zdravstvenim i drugim institucijama širom BiH”, izjavio je ministar obrane BiH Sifet Podžić.

On je ujedno zahvalio Britanskom veleposlanstvu u BiH koje je ambulante opremilo svom potrebnom medicinskom opremom.

Podžić je naglasio da predstoji registracija ambulante kod nadležnih županijskih organa, omogućavanje specijalizacije liječnika kroz specijalističke grane koje su potrebne Oružanim snagama BiH te daljnji prijem ljekara u profesionalnu vojnu službu.

“Nećemo se zaustaviti samo na ovome, nego ćemo nastaviti na razvijanju kapaciteta sanitetske službe u cilju dostizanja novih sposobnosti”, zaključio je ministar Podžić.

Britanski veleposlanik Matt Field kazao je kako je ovaj medicinski centar proizvod suradnje Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a i još jedan pokazatelj onoga što članstvo u savezu, poput NATO-a, zbilja znači.

“Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti pružati podršku Oružanim snagama BiH na njihovom putu ka NATO-u. Ali, napredak traži konkretne reforme. Radujemo se nastavku suradnje s OS BiH na izazovima koji su pred nama”, poručio je britanski veleposlanik.

Zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general Ivica Jerkić je naglasio da je uz građevinske firme iz BiH na projektu uspješno i kvalitetno angažirana i vlastita građevinska služba Oružanih snaga BiH.

“Već sada možemo vidjeti veliko poboljšanje na polju medicinske usluge, što će u konačnici, doprinijeti i prijemu novog mladog medicinskog osoblja, čiji će status uskoro biti reguliran u cjelokupnom zdravstvenom sustavu u BiH”, zaključio je general Jerkić.

Podršku u projektu pružio je NATO Stožer Sarajevo (NHQSa), a zapovjednik NATO Stožera Sarajevo general Eric Folkestad je istaknuo da je ovaj projekt pravi primjer da se pokaže šta se sve može uspješno učiniti kada više partnera radi zajedno, navodi se u priopćenju.