Home Zanimljivosti Kakve su najave meteorologa: Ovog ljeta Hercegovinu očekuje čak 65 vrelih dana

Kakve su najave meteorologa: Ovog ljeta Hercegovinu očekuje čak 65 vrelih dana

SHARE

Iako kraj svibnja i početak lipnja temperaturno podsjećaju na jesen, sezonska prognoza vremena u BiH je optimistična, pa građani, koji su to u mogućnosti, mogu planirati i početi pripreme za svoje godišnje odmore.

Prema najavama meteorologa, ostatak ovog mjeseca, ali i srpanj i kolovoz bit će topliji od prosjeka temperatura u periodu od 1981. do 2010. godine. Hidrometeorološki zavod FBiH, u suradnji s ekspertima meteoroloških servisa Mediterana, objavio je sezonsku vremensku prognozu prema kojoj će ljeto u BiH biti toplije od prosjeka temperatura u posljednjih 30 godina.

Meteorolozi ne isključuju kraće periode osvježenja, ali, prema sezonskoj prognozi, imat ćemo više od 24 vrela dana u Bosni, a u južnoj Hercegovini i više od 65 (Sarajevo 24, Tuzla 28, Bihać 27 i Mostar 59).

– Dostupni prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu pokazuju da se u lipnju, srpnju i kolovozu na prostoru Bosne i Hercegovine prognozira toplije do znatno toplije vrijeme u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981.-2010. godine. Najviša temperaturna odstupanja očekuju se sredinom srpnja i početkom kolovoza. U poređenju s istim periodom prošle godine, ljeto 2021. godine trebalo bi biti malo svježije – kazao nam je meteorolog Bakir Krajinović.

Prognoza očekivanih padalina nije pouzdana kao za temperature zraka, ali njihov raspored trebao bi biti neujednačen, s najmanjom količinom u srpnju.

– Tijekom ljeta, usljed jakih konvektivnih aktivnosti, moguća su kraća razdoblja s izraženijim pljuskovitim padalinama, praćena grmljavinskim nevremenom i gradom. Ukupna količina padavina će, vjerojatno, biti kao i prošlog ljeta – dodao je Krajinović.