Home Društvo Mladoženja iz Širokog prije dolaska po mladu u Rakitno, svratio do Doma...

Mladoženja iz Širokog prije dolaska po mladu u Rakitno, svratio do Doma Vita u Grude da mu tetka poškropi svatove

SHARE

Svadbe u Hercegovini koje su tijekom vremena poprimile i ‘novo ruho’ ipak nisu nikad, a nadamo se da i neće nikad, izgubile onu svoju najdublju tradiciju kroz koju se zapravo može vidjeti privrženost nečemu što se smatra neizostavnim u ovakvim posebnim prilikama.

Jedan takav trenutak dogodio se na svadbi Širokobriježanina Branimira Muse koji je u nedjelju sklopio brak sa svojom izabranicom Kristinom Šarić iz Rakitna.

 

Branimir  je kao mali dječak sa svojom majkom, braćom i sestrama otišao kod svojeg oca koji je šezdesetih godina otišao trbuhom za kruhom na rad u Njemačku.  Tamo se školovao a kasnije i zaposlio. Nakon što su prije njega to učinili njegova braća i sestre, Branimir je jučer sklopio brak ovdje u Hercegovini, točnije u Crkvi sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu, a njegovi najdraži su mu priredili jedno emotivno iznenađenje koje će sigurno pamtiti do kraja svojeg života.

Branimir je dijete Čerigaja odakle je svadbena kolona krenula prema Rakitnu gdje ih je čekala nevjesta Kristina po koju su svatovi i došli, piše ABCportal.info

 

On se ovih dana prisjećao kroz razgovor sa svojim najmilijima kako je svu njegovu braću i sestre, odnosno njihove svatove blagoslivljala ili kako se u Hercegovini kaže poškropila njihova tetka Anđa i kako mu je neizmjerno žao da se to neće dogoditi i sa njegovim svatovima.

 

Naime, njihova tetka (sestra od oca) je udana u Rasno (Podglavica) gdje je proživjela većinu svojeg života. Muž joj je umro a djece nije imala. Došla je starost i mnoge nevolje pa je Anđa svoje staračke dane odlučila provesti u domu za starije i nemoćne osobe Vita u Grudama.

 

I eto da ne bi Branimir bio tužan njegova obitelj mu je priredila iznenađenje jer su svadbenu kolonu skrenuli u Grude gdje ih je pred domom dočekala tetka Anđa u pratnji osoblja doma kako bi poškropila i njegove svatove. Branimir je bio presretan zbog tog iznenađenja a mnogi su zbog emocija  i zaplakali …