Home Vijesti Gordan Lauc: Treba ukinuti sve mjere

Gordan Lauc: Treba ukinuti sve mjere

SHARE

Znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade Hrvatske Gordan Lauc bio je gost Novog dana. Pričao je o situaciji s koronavirusom, kao i pojavom gripe ove sezone.

Govoreći o gripi, kazao je da nikome nije potpuno jasno zašto je prošle godine gripa izostala.

“Ja se osobno više bojim gripe ove zime nego covida. Preskočili smo jednu sezonu prirodne imunizacije, imunitet nam je pao i mislim da je ove sezone jako mudro cijepiti se protiv gripe”, ističe.

Kaže da cijepljenje protiv gripe nije nikakav problem.

“Cjepivo protiv gripe je nešto što imamo desetljećima. Gripa je jako teška bolest i gripe se treba bojati”, rekao je Lauc.

Mjere protiv širenja koronavirusa
Lauc je komentirao epidemiološke mjere.

“Ono što smo vjerojatno do sada svi već naučili da onime što zovemo mjere ne smanjujemo broj zaraženih ljudi, mi samo produljujemo period u kojem će se virus proširiti do svih onih do kojih virus treba doći. Sve ove nametnute mjere uspore širenje virusa za 15-20 posto. One su prvenstveno uvedene da spriječimo opterećenje zdravstvenog sustava. To što smo malo rastegnuli krivulju je pomoglo. SARS COV-2 više ne prijeti da će imati veliki broj teško bolesnih ljudi, ali za gripu još uvijek ne znamo”, kazao je.

Ističe da je broj hospitalizacija još uvijek bitno manji nego što je on bio kad smo imali veliki val pandemije.

“Očigledno je da imamo širenje ovog virusa. Taj veliki broj zaraženih se ne preslikava u broj teško bolesnih i umrlih ljudi. Amerika ima puno više teško bolesnih nego što ima UK na isti broj zaraženih. SARS COV-2 trenutno nije razlog za paniku”, tvrdi.

Kaže da veći broj hosptaliziranih trenutno nego što je to bilo prošle godine u ovo vrijeme uopće nije razlog za brigu..

“Mi smo prošlog ljeta imali jako malo zaraženih. Ove godine smo imali ogromnan broj turista i činjenica je da imamo više zaraženih nego što smo imali lan u isto dobra. Virus se širi, virus će se i dalje širiti. Mi se ovog virusa ne možemo riješiti. Ono što se bitno promijenilo, imamo polovinu ljudi koji su se cijepili i imamo polovinu onih koji su preboljeli. Zbog toga nemamo razloga za paniku”, kazao je.

Osvrnuo se i na cijepljenje protiv koronavirusa.

“U trenutku kad je država osigurala dovoljno cjepiva za sve, svatko tko se želi se može cijepiti. Ako će nas država prisiljavati da se brinemo za zdravlje onda je puno bolje da zabrani cigarete, zašećerena pića i ultraprocesiranu hranu. Ako se bojite cjepiva, trebate se puno više bojati virusa”, ističe.

U kojem bi smjeru Hrvatska trebala ići s mjerama?
“Ja osobno mislim da trebamo napraviti ono što je napravila Danska, odnosno da ovaj virus više nije prijetnja za državu. Bilo kakve mjere nemaju smisla. Sve te mjere imaju 2, možda 5 posto učinka na širenje virusa. Mi mjerama ne možemo smanjiti broj oboljelih, zbog toga smatram da sve mjere treba ukinuti”, kaže Lauc, za N1.