Home Gospodarstvo NJEMAČKA: Svatko tko želi kupiti auto, kuću ili perilicu rublja na kredit...

NJEMAČKA: Svatko tko želi kupiti auto, kuću ili perilicu rublja na kredit neka požuri, evo i zašto

SHARE

Većina njemačkih banaka pretpostavlja da će kamatne stope na kredite rasti u idućim tjednima. Financijske institucije očekuju zaokret kamatnih stopa koji se očekuje od ECB-a.

Svatko tko želi kupiti auto, kuću ili perilicu rublja na kredit neka požuri: kamate za potrošačke kredite i kredite za nekretnine vjerojatno će značajno porasti u idućim tjednima. To proizlazi iz ankete najvećih njemačkih banaka u ime portala za usporedbu kredita Smava, koji je dostupan t-onlineu.

Prema tome, gotovo 70 posto financijskih institucija koje su sudjelovale u anonimnom istraživanju očekuje porast kamatnih stopa “u sljedećih nekoliko tjedana”.

U slučaju potrošačkih kredita, nešto manje od 8 posto čak pretpostavlja da će kamatne stope naglo porasti.

Oko 15 posto ispitanih institucija očekuje nagli porast kredita za nekretnine na temelju kamatne stope na savezne obveznice.

Za svoje istraživanje Smava je anketirala 26 financijskih institucija. To uključuje Deutsche Bank, Commerzbank, Targobank i izravne banke DKB i ING.

Prema riječima glasnogovornika Smave, u istraživanju su sudjelovale četiri od pet banaka.

Koliko bi visoko koja banka mogla podići kamate ne može se iščitati iz podataka. Ali jedno je jasno: banke već određuju cijene u zaokretu kamatnih stopa koji se očekuje od interne Europske središnje banke.

Prema posljednjim informacijama, ECB će ključnu kamatnu stopu vjerojatno podići u srpnju, a ne samo u jesen ili iduće godine kako bi obuzdao val inflacije s obzirom na visoku inflaciju. Posljedice: banke više ne bi morale plaćati zatezne kamate na novac u ECB-u, već obrnuto na novac koji posuđuju od središnje banke.

Ovaj mehanizam će se uskoro ponovno primjenjivati na klijente na koje banke prosljeđuju kamatne stope središnje banke: s jedne strane, vjerojatno će više banaka slijediti primjer izravne banke ING i ukinuti svoje negativne kamate ( “naknade za skrbništvo”) za kupce.

S druge strane, kako sada pokazuje istraživanje Smave, sve više banaka ponovno će zaračunavati veće kamate na kredite.

“Trenutno ne bilježimo povećanje kamatnih stopa na kredite posredstvom nas. Oni su još uvijek znatno ispod 4 posto”, kaže direktor Smave Alexander Artopé. “Iskustvo je, međutim, pokazalo da banke na neizvjesne situacije reagiraju različitom brzinom i u različitim razmjerima. Ako kamatne stope rastu, ionako velike kamatne razlike među bankama će stoga vrlo vjerojatno postati još veće.”

Fenix-magazin/IK