Home Crna kronika U Argentini uhićen Hercegovac kojeg sumnjiče da je jedan od vođa balkanskog...

U Argentini uhićen Hercegovac kojeg sumnjiče da je jedan od vođa balkanskog kartela

SHARE

Božidar Božo Ratković, Srbin iz Trebinja, uhićen je u Argentini u velikoj policijskoj akciji kao jedan od vođa balkanskog kartela, a tereti se da je pokušao prokrijumčariti velike količine kokaina iz Južne Amerike u Europu, prenosi Blic.

Kako piše portal TN.com.ar, Ratkovića su policijski inspektori pratili devet mjeseci, a uhićen je kad je pokušao iz Argentine pobjeći u Boliviju.

Osim njemu, lisice na ruke stavljene su i njegovom prvom suradniku, navodno Srbinu, Draganu R, pripadnicima klana, ali i odvjetniku.

Na meti

”Ratković nije znao da je na meti argentinske policije, koja je mjesecima pratila njegovu grupu i utvrdila da ovaj ogranak balkanskog kartela posluje najmanje godinu i pol dana. Vjeruje se da je on drogu slao iz Južne Amerike u Europu, a u travnju ove godine izvedena je spektakularna akcija”, navodi se.

”Brod sa 165 kilograma kokaina krenuo je iz Argentine, a kad je pristao na Tenerifama, na njega su se ukrcali policajci. U označenom kontejneru pronašli su cigle kokaina, unutar plavih vrećica na kojima su bili portreti Al Caponea i El Mencha, šefa meksičkog kartela.”

Ratković, kako prenose mediji, poznat je po nadimku Božo, ali je koristio i kodno ime Brale, što je otkriveno prilikom njegovog uhićenja 2010. godine. Tada se teretio za šverc 500 kilograma kokaina koji je zaplijenjen 2008. godine u Amazoniji.

”Istražitelji su tada saznali da je Srbin rođen 6. siječnja 1966. godine na Trebinju, ali je koristio identitet Gorana Simića s datumom rođenja 14. listopada 1968. godine, sa putovnicom broj 3012331, s kojim je nekoliko puta putovao u Kolumbiju, Brazil i druge zemlje”, prenose mediji.

Istočna obećanja

“Kad je uhićen u Brazilu, koristio je nadimak Doktor i lažno ime Slobodan Njegić, pod kojim je čak i bio zatvoren u jednoj kaznionici, sve dok analize otisaka nisu pokazale da mu je pravo ime Božidar Ratković.”

Kako mediji pišu, Ratković je jedno vrijeme stanovao u luksuznoj vili, vozio je najskuplje automobile, a smatralo se da je opasan kriminalac koji ima veze s europskom mafijom. U posljednjem hapšenju Ratković je koristio ime Jefferson Do Carmo Pereira. Akcija u kojoj je Ratković s osam suučesnika uhićen nazvana je “Istočna obećanja”. Ratković, kako prenose argentinski mediji, dobro je poznat policiji, a robijao je i ranije.

”On je navodno sudjelovao u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a nagađa se da je bio pripadnik obavještajnih službi. Optužen je zbog ubojstva talijanskog policajca, pa se zbog toga nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici, a traže ga talijansko i brazilsko pravosuđe. U Argentini je robijao četiri godine zbog šverca narkotika, a smatra se i da je imao jake veze s lokalnim trgovcima, ali i Kolumbijkom Mónicom Lilianom Gutiérrez Valenciom”, navode mediji.

Tito

Bosanski narko-bos, kako su ga prozvali, s robije je izašao u jeku pandemije koronavirusa, 2020. godine.

”Tada je napravio baze u Boliviji i Brazilu, a da bi putovao po Južnoj Americi, koristio je lažnu brazilsku putovnicu. Zbog toga službe nisu mogle da mu uđu u trag, ali su zato registrirale njegovu desnu ruku Dragana R”, navedeno je. Kako mediji navode, baza balkanskog kartela u Argentini nalazila se u gradu Zarateu, odakle su brodovi s kokainom isplovljavali u Evropu. U Brazilu je Ratkovićeva organizacija imala bazu u gradu Florianópolisu. Na čelu balkanskog kartela, jedne od najvećih narko-bandi, nalazi se misteriozni Edin Gačanin, zvani Tito, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji navodno poslom rukovodi iz Dubaija.

Proteklih godina zbog pripadnosti balkanskom kartelu uhićeno je više srpskih državljana, a u velikoj akciji “Musala”, koja je prošle godine provedena u Europi, lisice na ruke stavljene su i pripadnicima kavačkog klana koji su surađivali s Titom. ”Balkanski kartel posljednjih godina ostao je bez više pošiljki i pretrpio ogromne gubitke. U istragu koja se vodi protiv ove međunarodne organizacije, čiji su pripadnici uglavnom državljani bivših jugoslavenskih zemalja, uključena je i američka DEA, ali do Tita zasad nitko nije uspio da dođe”, navodi izvor. Opisujući Gačanina, mediji su naveli da je reč o bivšem bokseru, starom između 45 i 55 godina, prenosi Bljesak.info.