Home Crna kronika HRABRA POLICAJKA RAZBILA KRIMINALNU MREŽU U MUP-U: STAVILA ŽIVOT NA KOCKU, A...

HRABRA POLICAJKA RAZBILA KRIMINALNU MREŽU U MUP-U: STAVILA ŽIVOT NA KOCKU, A SADA IZLOŽENA PRITISCIMA

SHARE

Hrabra policijska službenica, Milica Latinović iz Bosanskog Petrovca, odigrala je glavnu ulogu u rasvjetljavanju jednog od najvećih lanaca korupcije u policiji u BiH, saznaje Srpskainfo.

Iako je zbog pravde i istine stavila život na kocku i sebe izložila nesvakidašnjim pritiscima od strane korumpiranih šefova, Latinovićeva se, kako saznaje Srpskainfo, nijednog trenutka nije dvoumila da prihvati ulogu informatora i pomogne u rasvjetljavanju koruptivnih radnji dojučerašnjih kolega.

Hrabrost policajke iz Bosanskog Petrovca oduševila je sve, ali nažalost nakaradni sistem u kojem živimo nije je nagradio zbog onoga što je učinila.

Naprotiv.

O tome kakve su razmjere korupcije bile na području MUP Unskog-sanske županije govori informacija da je potvrđena optužnica ne samo protiv policijskih službenika, već i protiv korumpiranih policijskih komandira, koji su im čuvali leđa.

Nakon što je svakodnevno dokumentirala nečasne radnje kolega, odnosno uzimanje novca kao mito od vozača kamiona, ali i drugih nesavjesnih vozača koji bi u prometu napravili prekršaj, koji im je uz odgovarajuću novčanu naknadu bio oprošten, Latinović je ostajala u policijskoj stanici u Bosanskom Petrovcu i o svemu obavještavala nadležnog tužitelja koji je rukovodio cijelom istragom, Adnana Tulića.

– Ovo je, možemo slobodno reći, najsvjetliji primjer u cijeloj BiH kako i na koji način se timski, od strane policije i tužioca, može rasvijetliti korupcija. Za korupciju svi sve znaju, ali potpuno je drugačija priča kada se ona dokazuje na sudu. U konkretnom slučaju, radilo se o policijskim službenicima koji su uzimali novac od vozača do te mjere da se više nisu ni obazirali na zakon, jer su bili uvjereni da im leđa čuvaju korumpirani komandiri – ispričao je izvor Srpskainfo.

Isključivo zahvaljujući hrabrosti Latinović i njene odvažnosti da se suoči oči u oči sa korumpiranim kolegama, iza kojih su najmoćniji ljudi koji i danas rukovode MUP-om USŽ, ova optužnica je ugledala svjetlost dana.

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv dva policijska komandira Uprave MUP Unsko-sanskog kantona, Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te policijskih službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota, optuženih za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Prema optužnici, policijski komandiri i policajci su krivična djela počinili od 2019. do listopada 2020. godine na području Bosanskog Petrovca.

– Optuženima se stavlja na teret da su u periodu od 2019. do listopada 2020. godine na području općine Bosanski Petrovac počinili veliki broj koruptivnih krivičnih djela, i to prvenstveno policijski službenik Elvedin Džigum – naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.

U sklopu istrage učestvovala je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a provedene su posebne istražne radnje u vidu informatora, koji je snimao i dokumentirao većinu krivičnih djela.

Optužnica protiv policijskih komandira i policajaca sadrži čak 90 točaka.

– Provođenjem istrage utvrđeno da se na području Bosanskog Petrovca od vozača kamiona konstantno i kontinuirano uzimao novac kako se ne bi pisali prekršajni nalozi, a pored toga policijski službenici su sređivali kazne drugim vozačima koje bi zaustavili – objasnio je tužitelj Adnan Tulić.

Dodao je da se radi o jednoj od najvećih optužnica protiv korupcije u povijesti Županijskog tužiteljstva USŽ-a.

Tužilac je podsjetio da je, paralelno sa ovim predmetom, podignut i veliki broj optužnica protiv svih vozača kamiona koji su policijskom službeniku Džigumu davali novac. Optužnice protiv vozača kamiona u 99 posto slučajeva već su okončane priznanjem krivice i sporazumima, a ovi vozači će u postupku protiv policijskih službenika biti svjedoci tužiteljstva.

– U svim koruptivnim djelima samo dokazivanje i otkrivanje je teško. Mi smo provodili posebne istražne radnje i tajnim audio i video snimanjem dokumentirali čak 70 slučajeva primopredaje novca. Imali smo informatore koji su, koristeći našu opremu, snimali krivična djela kada su se ona dešavala. U samo pet dana dokumentirano je 70 slučajeva primopredaje novca – zaključio je Tulić.

U skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH policijskim komandirima i policajcima zaprijećena je kazna do 10 godina robije, prenosi portal crna-hronika.info.