Home Vijesti PREKO BIH KROZ HRVATSKU Raskrinkana skupina krijumčara ljudima

PREKO BIH KROZ HRVATSKU Raskrinkana skupina krijumčara ljudima

SHARE

Nakon mjeseci istrage, hrvatska policija i USKOK uspjeli su prekinuti lanac krijumčarenja ljudi iz BiH preko Hrvatske u zemlje Europske Unije i raskrinkati međunarodnu kriminalnu skupinu.

Policija je u suradnji s USKOK-om provela opsežno kriminalističko istraživanje nad dva hrvatska državljana (34 i 26 godina) i tri hrvatske državljanke (35, 39 i 20 godina), kao i nad 59-godišnjim državljaninom Republike Slovenije i Republike Srbije, 33-godišnjim državljaninom Republike Srbije i 23-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Kako se navodi iz policije, sumnja se da su navedene osobe s ciljem pribavljanja protupravne materijalne koristi, u vremenu od 26. veljače 2022. do 18. svibnja 2022., nakon što su nepoznate osobe omogućile stranim državljanima protuzakonit ulazak iz Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske, na prostoru Sisačko-moslavačke županije, organizirale strancima prijevoz do privremenog smještaja na zagrebačkom području, gdje su čekali daljnje prevoženje prema granici s odredišnim zemljama Europske unije.

Na opisani način osumnjičeni su omogućili ulazak, boravak, kretanje i izlazak iz Republike Hrvatske najmanje 61 stranom državljaninu, za što su primili protupravnu imovinsku korist od oko 32.400,00 eura. Kod osumnjičenih je pronađeno i privremeno oduzeto više mobilnih uređaja i SIM kartica. Šest osoba privedeno je pritvorskom nadzorniku, dok se za dvije osobe još uvijek intenzivno traga.