Home Gospodarstvo Direktor FEAL-a: Pripremamo gradnju novog proizvodnog pogona u Ljubuškom

Direktor FEAL-a: Pripremamo gradnju novog proizvodnog pogona u Ljubuškom

SHARE

Direktor FEAL-a Ante Musa je u nedavnom velikom intervjuu za portal m-kvadrat istaknuo kako su pred FEAL-om brojne investicije i planovi, a osvrnuo se i na ulaganja u Ljubuški.

U idućim redovima razgovaramo s direktorom kompanije Feal, gospodinom Antom Musom. Govorimo detaljnije o kompaniji, djelatnosti, tržišnom poziciji, proizvodima, planovima i slično. Dotakli smo se i dugogodišnje suradnje koju redakcija časopisa m-Kvadrat ima sa ovom kompanijom. Naime, od prvog broja časopisa prije 14 godina, Feal je odlučio podržati projekat prepoznavši njegovu važnost i potrebu na tržištu, te se ta suradnja nastavila do danas. Vrlo profesionalno, ali i prijateljski gradimo uspješne priče s ljudima iz ove kompanije. Stoga nam je posebna čast što smo u ovome broju ugostili direktora, gospodina Antu Musu.

Za početak, recite nam nešto više o kompaniji Feal.

Kao prvi, a ujedno i najveći proizvođač aluminijskih profila na domaćem tržištu, tvrtke FEAL prisutna je više od 40 godina te ima dugu tradiciju u preradi aluminija. Specijalizirana je za projektiranje aluminijskih sustava i daljnju preradu aluminija, od same ideje do finalnog proizvoda. FEAL je osnovan 1976. godine, a od 2000 godine u potpunosti je u privatnom vlasništvu. Poseban dio naše ponude po kojoj smo prepoznatljivi na tržištu čine sistemi za graditeljstvo i trenutno imamo 48 razvijenih sistema. Kupcima se isporučuju profili za najzahtjevnije građevinske projekte diljem Europe. U okviru svog poslovanja iz segmenta industrijskih profila fokusirali smo svoj program interesa u području automobilske, željezničke industrije, brodogradnje, proizvodnje profila za modularne sisteme, proizvodnje namještaja te proizvodnju profila za fotonaponske panele.

Najveći ste proizvođač aluminijskih profila na domaćem tržištu i poduzeće koje je prisutno više od 40 godina. U kojoj mjeri ste zadovoljni svojom tržišnom pozicijom ?

FEAL kao jedna od najvećih izvoznika u BiH (preko 80% proizvodnje čini izvoz) prisutan je na mnogim tržištima Europe. Zahtjevi svakog pojedinog tržišta različiti su po mnogočemu ali zajedničko im je da svi žele i očekuju vrhunsku kvalitetu bez obzira čime se bave. FEAL je kroz godine stasao u prepoznatljivo ime na međunarodnoj razini, a ono što ga izdvaja na tržištu su vrhunska kvaliteta i inovativnost.

Što je ono što vas izdvaja na tržištu, odnosno ono po čemu ste prepoznatljivi?

Najveći dio izvoza ide za Njemačku koju možemo s pravom smatrati našim najvećim tržištem, a svima je poznato pomalo stereotipno da su Nijemci ti koji teže ka savršenstvu i da za tu težnju ne postoji kompromis. Zbog toga bih istaknuo kvalitetu i ozbiljnost u obavljanju posla kao najvažnije elemente prepoznatljivosti FEAL-a kao poduzeća, a prepoznatljivost proizvoda uz kvalitetu čini i inovativnost naših djelatnika koji neprekidno rade na novim proizvodima i unapređenju postojećih.

Kako se nosite s brojnim poremećajima na tržištu, od nedostatka sirovina do visokih cijena, transporta i slično ?

FEAL je uložio svoje napore i trud kako bi spriječio negativne ekonomske efekte i sačuvao radna mjesta. Organizacijski smo spremno odgovorili na izazove koji su bili pred nama. Teško je bilo predvidjeti što će se dogoditi zato što nitko nije znao koliko će vremena cijela situacija oko Covida-19 potrajati.

Godinu smo 2021. počeli s novim zapošljavanjima i završili sa 120 novih djelatnika, od toga 20 inženjera. Po prvi puta u povijesti FEAL u proizvodnji smo zaposlili i žene za koje odgovorno tvrdim da su na pojedinim radnim mjestima puno spretnije, preciznije i detaljnije od bilo kojeg muškog kolege.

Možete li nam navesti neke od planova i investicija FEAL-a u BiH i regiji u prošloj i ovoj godini?

FEAL je kontinuirano usmjeren na investiranje u nove pogone i nove objekte, a samim time i u ljude. Okosnica svake uspješne tvrtke su ljudi u ovom slučaju naši zaposlenici jer za uspjeh je neophodno ulaganje u ljudski potencijal.

Naše investicije i planovi su doista brojni. Kada govorimo o proizvodnji izdvojio bih prvo modernizaciju i proširenje pogon za plastifikaciju u Širokom Brijegu te je u planu i instaliranje nove preše od 35 MN čime će se  dodatno proširiti proizvodnja za oko 8 000T u prešanju. U Ljubuškom pripremamo izgradnju novog proizvodnog pogona te izgradnju fotonaponske elektrane „Zvizdan“ nazivne snage 28,5 MW, a u Tomislavgradu novi vjetropark Tušnica. Riječ je o vjetroparku s 11 turbina ukupne snage 72,6 MW, s planiranom godišnjom proizvodnjom 220 GWh. Naglasio bih da je FEAL jedan od pionira ulaganja u obnovljivije izvore energije u BiH. Što se tiče naših investicija u susjednoj Republici Hrvatskoj istaknuo bih izgradnju, posve novog, proizvodnog pogona u Karlovcu. Svakako ne smijem preskočiti izgrađen novi poslovno-skladišni objekta u Dugopolju pokraj Splita koji se prostire na gotovo 5.000 m2.

S obzirom na to da ste firma koja je prepoznata kao kvalitetna i uspješna firma, recite nam koji je Vaš recept za uspjeh?

Za uspjeh osim dobre organizacije potrebno je jako puno volje, želje i truda za rješavanje izazovnih poslova i pokretanje novih. Prepoznati prilike i na vrijeme donositi  odluke nije uvijek jednostavno ali uz snažan tim ljudi, motivaciju i težnju zajedničkom cilju uspjeh je garantiran.

Koji je Vaš cilj te gdje vidite tvrtku za pet godina?

Cilj i vodilja  je zadržati vodeću poziciju u široj regiji u proizvodnji građevinskih sistema, širiti se na EU tržište u segmentu industrijskih profila te povećati obim proizvodnje. Prije svega dobro organizirati  rad cijelog tima, dati im potporu i upute kako bi se nastavili nizati dobri rezultati uvažavajući mišljenja ostalih kolega. Jedan od ključnih ciljeva za mene osobno je stvoriti pozitivnu klimu i svim zaposlenicima osigurati što bolje uvjete rada jer su upravo oni ponos i smisao tvrtke te bez njih ne bi bilo FEAL-a.