Home Regija Plakala i rezala kosu u Zagrebu: ‘U Iranu mi je muž htio...

Plakala i rezala kosu u Zagrebu: ‘U Iranu mi je muž htio baciti u lice kiselinu, čupao me, tukao’

SHARE

Ispred iranskog veleposlanstva u Zagrebu okupili su se prosvjednici i izrazili solidarnost s Irankama koje već skoro dva tjedna prosvjeduju nakon smrti djevojke.

Dvadesetdvogodišnja Kurdkinja, Mahsa Amini, umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena zbog “nepropisnog nošenja hidžaba”.

Među prosvjednicima u Zagrebu bila je i Iranka Samane. U suzama je škarama rezala svoju kosu ispred veleposlanstva.

– Rezala sam kosu zbog Amini. Jako sam tužna. Zašto tuku žene u Iranu? Zašto nemamo internet, zašto su isključili internet? Zašto ne čujete što ljudi kažu u Iranu? – rekla je Samane za 24sata.

– U cijelom svijetu policajci štite ljude, a u Iranu policija ubija ljude! – poručio je muškarac koji je prosvjedovao s njome. U Iranu je ostala njena obitelj.

– Bili smo sretni da možemo preko interneta pričati sa svojim voljenima, a sad to više ne možemo – istaknula je. Poručila je kako je došla u Hrvatsku jer u Iranu nije imala slobodu i mir. Tu su i njena djeca.

– Moj muž je htio baciti kiselinu na moje lice. Rekla sam policiji to, oni su rekli da to nije problem. Rekli su mi da tek kada mi baci kiselinu u lice mi mogu pomoći. Loše sam. Muž mi nije pomagao, tukao me – istaknula je.

– Čupao mi je kosu, uvijek sam je šišala na kratko. Tek kada sam tu u Zagrebu sam je pustila da bude duga. Odrezala sam danas kosu da pokažem iranskom veleposlanstvu da ne ubijaju ljude, da bace oružje na pod – poručila je.