Home Vijesti Najveća kriza s hranom od 2008. godine

Najveća kriza s hranom od 2008. godine

SHARE

Sukob u Ukrajini poremetio je transport žitarica i umjetnog gnojiva i izazvao najveću krizu sa hranom od globalne financijske krize 2007. i 2008. godine, a oko 345 milijuna ljudi suočava se sa nestašicama koje im ugrožavaju živote, priopćio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom istraživačkom izvještaju procjenjuje se da se 48 zemalja koje su najizloženije nestašici hrane suočavaju sa ukupnim povećanjem uvoznih troškova za devet milijardi dolara u 2022. i 2023. godini zbog iznenadnog poskupljenja hrane i gnojiva.

Ovo će istrošiti rezerve mnogih osjeTljivih država i onih koje su zahvaćene konfliktima, pošto već imaju financijske probleme uslijed pandemije i poskupljenja energeneta, navodi MMF.

“Samo u ovoj godini procjenjujemo da je visokoizloženim zemljama potrebno sedam milijardi dolara za pružanje pomoći najsiromašnijim domaćinstvima”, objavio je MMF

Oni navode da je sukob pogoršao krizu sa hranom koja raste od 2018, djelomično zbog intenziviranja učestalosti i snage klimatskih šokova i regionalnih sukoba.

MMF je pozvao na brzo povećanje humanitarne pomoći kroz Svjetski program za hranu i ostale organizacije, kao i kroz ciljane fiskalne mjere u pogođenim zemljama da bi se pomoglo siromašnima.

U dokumentu se napominje da prioritet za vlade treba da bude borba protiv inflacije.