Home Politika Čović za HRT: Mi smo postigli što smo željeli

Čović za HRT: Mi smo postigli što smo željeli

SHARE
Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, Dragan Čović, za HRT je komentirao nedjeljne Opće izbore.

Borjana Krišto dobila je (za sada prebrojanih) 165.000 glasova, a Čović smatra da će ih dobiti oko 180.000.

Kampanju smo vodili drugačije nego prije, dobili smo zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora, 11 stranaka podržalo je Krišto, što je bio i problem jer smo išli s jednim kandidatom kako bismo pokazali da Hrvati ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego to rade Bošnjaci. Imali smo kampanju koja je govorila o budućnosti, o problemima naroda, o ekonomskoj i socijalnoj problematici, pravnoj sigurnosti. Mislim da smo dobili pozitivnu reakciju, rekao je.

Glasovi su se usmjeravali, išle su zabilješke, čak i od islamske zajednice, svakoj obitelji. Mi smo postigli što smo željeli – da naš narod želi imati legitimne predstavnike. 

Christianom Schmidtom razgovarao je sat vremena prije nego što je Schmidt proglasio svoju odluku. Razgovarali su 7-8 minuta, a on ga je uvjeravao da želi poslati poruku da mu je ključna ideja deblokirati proces.

Rekao je da ga je više puta pozivao da donese cjelovito rješenje.

U Parlamentu Hrvati stoje dobro, imat će apsolutne većine u pet županija, a na razini BiH siguran je da rezultat jamči potpunu uključenost u izvršnu vlast.

Tu nema unaprijed zadanog partnera, partnerstvo se rađa od legitimnog rezultata kod Bošnjaka, kod srpskog naroda. Želimo naglasiti, prije svega s predstavnicima međunarodne zajednice da ovo što radi bošnjački narod, da nam četvrti put dovede u Predsjedništvo nekoga u ime nas. Razgovore ćemo voditi ozbiljno, želimo li biti kandidat EU-a, prvo moramo izmijeniti Izborni zakon i Ustav.

Poručio je da će se baviti životnim, ekonomskim, socijalnim pitanjima, uz politička pitanja.