Home Gospodarstvo Najskuplja jesenska sjetva u povijesti, pšenica blizu 200 KM

Najskuplja jesenska sjetva u povijesti, pšenica blizu 200 KM

SHARE

Poljoprivrednici na području Semberije završavaju berbu kukuruza i ubrzano se pripremaju za jesensku sjetvu. Iako im ove godine vrijeme ide na ruku, sve ostalo nije na njihovoj strani.

Zbog visokih cijena sjemenskoga materijala i mineralnih gnojiva, jesenska sjetva donosi nove glavobolje, javlja BHRT.

Zbog visoke cijene sjemenske pšenice Petar Dragojlović iz Amajlija ove godine zasijat će pšenicu iz svog hambara. Za kompletnu prehranu usjeva koje planira zasijati na 120 duluma, bit će mu potrebno gotovo 1000 KM.

– Ako ne uložimo, nema nam nade, ne možeš se nadati ničemu. Sjeme i gnojivo izađu 60-70 KM po dulumu i ja ću to dati, prinuđen sam – kazao je poljoprivrednik Dragojlović.

Ova godina nadmašila je proteklu po visini cijena repromaterijala, tako da ratare očekuje najskuplja jesenska sjetva u povijesti, kažu u poljoprivrednim udrugama.

– U pitanje dolazi jesenska sjetva, cijene repromaterijala divljaju, cijena sjemenske pšenice blizu je 200 KM, što je, po meni, nelogično i ne bi trebala biti skupa – mišljenja je Savo Bakajlić iz Udruge poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice. Poljoprivrednicima tako ostaju dvije opcije – ili reducirati prehranu ili smanjiti površine. U oba slučaja ishod je isti – manji prinos.

U ovo vrijeme protekle godine ratari su sjetvenu pšenicu plaćali 80 KM za 100 kg, dok je sada cijena između 150 i 200 KM, prenosi akta.ba. Kako bi jesensku sjetvu, koja je u tijeku, mogle ugroziti rekordno visoke cijene repromaterijala, a prije svega mineralnih gnojiva, upozoravaju i u Savezu poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Naime, cijena gnojiva je u posljednjih nekoliko mjeseci porasla za čak 400 posto, pišu Nezavisne novine.

– Jesenska sjetva najskuplja je u povijesti poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima – rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS.

– Ratari će koristiti smanjene količine mineralnog gnojiva, što će utjecati na prinos – objasnio je Marinković.

Prema njegovim riječima, lani se cijena mineralnog gnojiva kretala od 500 do 700 KM po toni, a sada je od 1200 do 2500 KM po toni.