Home Zanimljivosti Kako izgleda pomicanje tektonskih ploča starih milijardu godina

Kako izgleda pomicanje tektonskih ploča starih milijardu godina

SHARE
Razumijevanje kretanja i obrazaca pomicanja tektonskih ploča ključno je želimo li predvidjeti koliko će naš planet biti nastanjiv u budućnosti, a upravo iz tog razloga znanstvenici stalno istražuju ovu prirodnu pojavu.

Tektonske ploče koje prekrivaju Zemlju poput slagalice pomiču se brzinom rasta noktiju, no kada njihovo pomicanje sažmemo u 40-sekundni video, uzimajući period od čak milijardu godina, dobijemo prilično fascinantne prizore.

U jednom od najcjelovitijih modela pomicanja tektonskih ploča dosad znanstvenici su 2021. saželi milijardu godina njihova kretanja u videosnimku od 40 sekundi. Ovim načinom jednostavno je vidjeti kako su ove divovske ploče stijena međusobno djelovale tijekom vremena, prenosi Tportal.

Dok se kreću, ploče utječu na klimu, uzorke plime i oseke, kretanje životinja i njihovu evoluciju, vulkansku aktivnost, proizvodnju metala i još mnogo toga. One su više od pukog pokrova planeta, one su sustav za održavanje života koji utječe na sve što živi na površini, donosi Scence alert.

Prvi put je izgrađen potpuni model tektonike, uključujući sve granice među pločama, objasnio je za Euronews 2021. geoznanstvenik Michael Tetley.

Razumijevanje ovih kretanja i obrazaca ključno je ako znanstvenici žele predvidjeti koliko će naš planet biti nastanjiv u budućnosti, a analizom podataka saznat ćemo i gdje ćemo pronaći metalne resurse koji su nam potrebni da osiguramo čistu energetsku budućnost.

Kretanje ploča procjenjuje se proučavanjem geoloških zapisa, magnetizma koji daje podatke o povijesnim položajima tektonskih ploča u odnosu na Zemljinu os vrtnje i vrstama materijala zaključanima u uzorcima stijena.

Planet Zemlja je nevjerojatno dinamičan, s površinom sastavljenom od ploča koje stalno guraju jedna drugu na način jedinstven među poznatim stjenovitim planetima, rekao je geoznanstvenik Sabin Zahirović sa Sveučilišta u Sydneyju.

Ove ploče se pomiču brzinom kojom rastu nokti, ali kada se milijarda godina sažme u 40 sekundi, otkriva se očaravajući ples. Oceani se otvaraju i zatvaraju, kontinenti se raspršuju i povremeno rekombiniraju stvarajući goleme superkontinente, dodao je.

Što znanstvenici idu dalje u prošlost, to postaje teže procijeniti kako su se ploče pomicale, a u ovom slučaju posebno su razdoblja od neoproterozoika do kambrija (prije 1000 do 520 milijuna godina) pažljivo ucrtana i usklađena kako bi odgovarala saznanjima koja imamo.

Ostaju pitanja o tome kako su te ploče nastale i kada se to formiranje dogodilo, ali svaka nova podatkovna točka pomaže razumjeti drevnu povijest Zemlje, pa čak i uračunavanje ploča koje nedostaju u nekim modelima.

Znanstvenici priznaju da njihovom radu nedostaju neki finiji detalji, ali se nadaju da može poslužiti kao koristan izvor i temelj za buduća proučavanja ovih kretanja te njihovog utjecaja na sve ostalo na planetu.

Naš tim je stvorio potpuno novi model evolucije Zemlje u posljednjih milijardu godina, rekao je geoznanstvenik Dietmar Müller sa Sveučilišta u Sydneyju.

Naš je planet jedinstven po načinu na koji na njemu postoji život. Ali to je moguće samo zato što geološki procesi, poput tektonike ploča, osiguravaju planetarni sustav za održavanje života.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Earth-Science Reviews.