Home Politika Turković šalje podobne Bošnjake, Hrvati ne mogu u UN, EU, NATO

Turković šalje podobne Bošnjake, Hrvati ne mogu u UN, EU, NATO

SHARE
Novi dan – novi skandal ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, kojoj se mandat užurbano približava kraju, čime će prestati korištenje ove pozicije za krajnju privatizaciju i iskrivljeno predstavljanje usuglašenih stajališta Bosne i Hercegovine.
Posljednji skandal ministrica je napravila kada je na skup u Ujedinjene narode poslala jednoga od službenika Ministarstva vanjskih poslova, što je poniženje države koju predstavlja, a onda i kršenje Zakona o vanjskim poslovima.
Diskriminacija
U New York je ministrica poslala nižerangiranu Bošnjakinju, zaposlenicu Ministarstva. Naime, na skupu takvoga ranga morala je nazočiti ministrica, a ako to nije bila u stanju, morala je kandidirati svoga zamjenika. No, to je izbjegla, vjerojatno stoga što je njezin zamjenik Hrvat Josip Brkić. To i ne čudi s obzirom na sve dosadašnje spletke, obmane i manipulacije koje je ministrica, što javno, što tajno, predstavljala o državi BiH radeći isključivo u interesu vodeće bošnjačke stranke SDA. Kako nam svjedoče iz Ministarstva, nije to bio jedini slučaj da je ministrica na skupove multilaterale slala samo podobne, bošnjačke službenike. To se redovito događalo na događanjima vezanim uz Europsku uniju, Ujedinjene narode i NATO savez. Njezino ponašanje jedan je od glavnih razloga zašto su srpske političke stranke najavile kako će na državnoj razini inzistirati na poziciji šefa diplomacije jer bi Hrvatima trebala pripasti pozicija predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Zašto je ministrica gotovo isključivo slala podobne Bošnjake, vjerojatno najbolje svjedoče njezini stavovi koje je krajnje pristrano iznosila. Posljednji njezin gaf bio je vezan uz navodni istup predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića oko genocida u Srebrenici. Ona je zloupotrijebila institucije te na temelju poluinsinuacije poslala prosvjednu notu Hrvatskoj koju veleposlanik u BiH Ivan Sabolić nije želio ni primiti. To je učinila čak iako je priznala da se zaletjela s demaršom tvrdeći da joj je “drago što predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nije negirao genocid u Srebrenici tijekom radnoga ručka u Brdu kod Kranja”. Time je potvrdila kako je reagiranje prema Hrvatskoj uputila na temelju, očito, glasina. Turković je tom izjavom reterirala u odnosu na raniji istup, kada je postupila očito kao bošnjačka političarka, a ne službena predstavnica Bosne i Hercegovine. Sve to događalo se u vremenu predizborne kampanje, kada ponajprije neodgovorne političke stranke, a osobito one kojima koordinira obavještajno i medijsko podzemlje, nastoje do kraja radikalizirati političku scenu i skrenuti pozornost s brojnih propusta u vlasti posljednjih godina. Ponajprije u korist svoga SDA. U kontekstu izborne kampanje, ali i promoviranja nacionalnih politika, često se zloupotrebljava državne institucije Bosne i Hercegovine. Najčešće upravo poziciju šefice bosanskohercegovačke diplomacije zloupotrebljava Bisera Turković. Ona je nedavno na desetke adresa, među kojima je i ona državnog tajnika SAD-a Antonyja Blinkena, uputila pismo kojim je tražila da svojim autoritetom zaustave intervenciju visokog međunarodnog predstavnika u Izborni zakon, tvrdeći da se tim prijedlogom ide na ruku HDZ-u BiH, pri čemu je tu stranku nazvala ekstremno desnom, desničarskom.
Brojne manipulacije
Istina je pak da su izbornu reformu osporavale probošnjačke stranke. To je postalo pravilo ponašanja Bisere Turković koja zastupa stavove bošnjačkoga SDA. Zbog toga je njezinu smjenu zatražila vodeća hrvatska stranka u BiH. Svoje otrovne, privatne, nimalo diplomatske poruke slala je i brojnim svjetskim dužnosnicima. Jedan od takvih primjera je i pismo koje je uputila izraelskom kolegi Yairu Lapidu posve krivotvoreći poteze vodeće hrvatske stranke oko izmjena Kaznenoga zakona koje se tiču negiranja ratnih zločina, holokausta i genocida. Umjesto cijeloga konteksta, krajnje manipulativno Turković je uputila pismo zloupotrebljavajući i ministarsku poziciju te iznoseći osobne stavove i informacije. •