Home Zanimljivosti Neobičan poziv nacionalnih parkova: Ne ližite kožu psihodeličnih žaba

Neobičan poziv nacionalnih parkova: Ne ližite kožu psihodeličnih žaba

SHARE

Uprava američkih nacionalnih parkova uputila je neobičan poziv posjetiteljima – da ne ližu kožu žaba Sonorske pustinje, poznatih po svom psihodeličnom otrovu.

Ta žaba od približno 18 centimetara, jedna je od najvećih u SAD-u, maslinasto zelene je boje ili smeđa s uzrokom, a luči otrovne supstance halucinogenih efekata.

U upozorenju se navodi da se posjetitelji mogu razboljeti ako dodirnu žabe ili progutaju njihov otrov.

“Kao što je slučaj s većinom vrsta na koje naiđete u nacionalnom parku, bilo da je riječ o pužu golaću, nepoznatoj gljivi ili velikoj žabi s blistavim očima u mraku, suzdržite se od toga da ih ližete”, dodaje se u upozorenju.

Uprava američkih nacionalnih parkova nije navela broj ljudi sklonih lizanju kože žaba koje žive u sjevernom Meksiku i jugozapadu SAD-a, ali se ta praksa pojavljuje u nekim animiranim televizijskim serijama kao što su “Simpsonovi”.

Da bi se obranile od predatora, te žabe luče supstancu “5-MeO-DMT”, nazvanu “božja molekula”, koja je halucinogeni psihotrop.

Neke javne ličnosti, kao što je boksač Mike Tyson, spominjale su ranije upotrebu te supstance u terapeutske, rekreativne, čak i duhovne svrhe.

Iskustvo obično traje od 15 do 30 minuta i smatra se veoma intenzivnim. Međutim, znanstvenici navode da taj otrov može biti opasan za ljude.