Home Šport Hrvatska ima priliku izbaciti sve tri prve reprezentacije svijeta po FIFA rankingu

Hrvatska ima priliku izbaciti sve tri prve reprezentacije svijeta po FIFA rankingu

SHARE

U polufinalu Svjetskog prvenstva u utorak u 20 sati po hrvatskom vremenu (22 po lokalnom) na Lusail stadionu na kojem će se igrati i finale Hrvatsku čeka dvostruki svjetski prvak Argentina.

Ne samo što će Hrvatska za protivnika imati po mnogima najboljeg nogometaša svih vremena Lionela Messija koji u smiraj karijere lovi trofej koji sanja, koji bi mu vjerojatno i potvrdio taj status, nego su u pitanju i aktualni prvaci Južne Amerike. Argentinci su u finalu lanjske Copa Americe svladali prvog favorita aktualnog Mundijala Brazil i to na njegovom terenu na legendarnoj Marakani!

Tražit će Argentinci svoju priliku za revanš Hrvatskoj za poraz u grupnoj fazi prošlog SP-a u Rusiji. Tada je Hrvatska također pod vodstvom Zlatka Dalića slavila u Nižnji Novgorodu s na koncu uvjerljivih 3:0, makar se na poluvrijeme otišlo bez pogodaka. Ta je pobjeda katapultirala Hrvatsku do kasnijeg finala, dok su Argentinci eliminirani u osmini finala od Francuske rezultatom 3:4. Ovo će biti treći sraz ove dvije reprezentacije na SP-ima. Sastale su se i u grupi na Mundijalu 1998. godine u Francuskoj, tada je slavila Argentina 1:0. No, dobra je stvar da svaki put kada Hrvatska igra s Argentinom na SP-u kući dođe s medaljom, 1998. brončanom, a 2018. godine srebrnom. Kada se zbroje i prijateljski susreti, u pet dosad odigranih međusobnih ogleda Hrvatska i Argentina su slavile po dvaput, uz jedan remi, onaj ratne 1994. godine kad su u Zagrebu gostovali Diego Armando Maradona i društvo.

Zanimljivo je kako je Argentina nastup na SP-u otvorila šokantnim porazom od Saudijske Arabije 1:2, pa je ipak 2:0 pobjedama nad Meksikom i Poljskom na koncu osvojila skupinu C. U osmini finala su s 2:1 Argentinci bili bolji od Australije, a u četvrtfinalu su boljim izvođenjem jedanaesteraca (4:3) eliminirali Nizozemsku poslije 2:2 u regularnom dijelu susreta i produžetaka, nakon što se “oranje” vratilo iz dva gola minusa.

Nije nikakvo otkriće konstatirati da je Messi pola Argentine, ali bilo bi se sasvim pogrešno fokusirati se samo na tog nogometnog vanzemaljca. Ova je momčad Argentine puna iskustva (Di Maria, Otamendi…), kvalitete, ali i potencijala u mlađim igračima. Na klupi je najmlađi izbornik SP-a Lionel Scaloni (44).

Argentina je sedma najvrijednija reprezentacija svijeta (645,2 milijuna eura, Hrvatska vrijedi 377 milijuna) te treća reprezentacija svijeta po FIFA-inom rankingu. Prve dvije reprezentacije svijeta na toj listi su Brazil i Belgija, dvije momčadi koje je Hrvatska već poslala kući iz Katara. Može li eliminirati i Argentinu