Home Zanimljivosti Hobbiton – jedinstvena turistička atrakcija u BiH

Hobbiton – jedinstvena turistička atrakcija u BiH

SHARE
U selu Rakova Noga nadomak Kreševa sagrađeno je Turističko naselje “Hobbiton”, po uzoru na filmski serijal “Gospodar prstenova” i predstavlja novu turističku atrakciju u BiH.

Pet kućica, od kojih su dvije potpuno završene, izgledaju kao da su izašle iz filmova “Hobbit” i “Gospodar prstenova”, a nude ugodan i miran boravak u prelijepoj prirodi koja okružuje selo Rakova Noga u Kreševu.

Trenutno imamo dvije završene kućice, a do proljeća planiramo završiti i preostale tri. Dogovor je ‘pao’ da napravimo pet kućica, četiri kućice za četiri sestre i jedna za roditelje te da svatko od nas uredi svoju kućicu po vlastitoj želji, kazala je Feni vlasnica naselja Marija Miličević.

Dodaje kako im je inspiracija bila Novi Zeland, no u kućice su odlučite uvesti neku originalnost, tj. u njihove nazive i uređenje unijeti duh i tradiciju Kreševa.

Oduvijek sam maštala o nekoj turističkoj atrakciji, koja je dosad neviđena i posebna i tako sam došla na ideju ‘hobbit kućica’. Prvi smo na području BiH s ovako unikatnim kućicama. Naš je projekt izazvao ogroman interes i podršku sa svih strana, što nam je dalo motivaciju i vjetar u leđa. Zainteresiranost je velika, a osim domaćih, stalno imamo upite i od stranih gostiju, kazala je vlasnica, ustvrdivši kako joj je drago što je uspjela probuditi interes za malo mjesto i općinu Kreševo.

Potom objašnjava kako jedna kućica ima 25 m² stambenog prostora u kojem mogu boraviti četiri osobe.

Smještaj će imati kapacitet za četiri osobe po kućici. Mali dnevni boravak pregradom odvojen od kreveta, kuhinjicu, trpezariju, toalet. Grijanje je na principu loženja drva u starinskoj pećici. Također, svaka kućica ima svoje privatno dvorište koje mimo predivnog pogleda nudi mogućnost roštiljanja i kuhanja na otvorenom. Tu su i šetnica kroz čarobnu šumu, kućice za kućne ljubimce, kao i koliba ‘Golišan’ za organiziranje proslava, dodatno je pojasnila Miličević.

Istaknula je kako je u planu izgradnja dječjeg igrališta, kao i uvezivanje seljana koji će gostima moći ponuditi domaća jela i povremeno organiziranje dana otvorenih vrata.

Po njezinim riječima, glavni cilj njihovog projekta je turistička promocija Kreševa.

Cilj je našeg projekta promocija tradicionalnih vrijednosti i barem na kratko vraćanje u prošlost kad je sve bilo usporenije, mirnije i s manje stresa. Gdje smo se više družili u skučenijim prostorima, uz miris svijeće i pucketanje vatre iz peći, s vunenim čarapama na nogama i gumenim čizmama, zaključila je vlasnica “Hobbitona”.