Home Novosti Osam liječnika povezano sa lažnim dijagnozama, još se ne zna točan broj...

Osam liječnika povezano sa lažnim dijagnozama, još se ne zna točan broj pacijenata

SHARE

I dalje se ne zna točan broj pacijenata čiji su podaci zloupotrebljeni, u čije kartone su upisivane lažne dijagnoze i na njihova imena preuzimani lijekovi. A čini se, taj broj raste. Time, raste i iznos za koji je oštećen proračun Sarajevske županiji. I dok nadležna tijela istražuju tko je sve sudjelovao u ovom kriminalu, resorni ministar Vranić poziva da se njihova imena javno objave.

Trebao mi je dokument iz zdravstvene evidencije. Otišao sam u svoju ambulantu. Doktorica me upitala – kako ide sa šećerom i antidepresivima. Kada je vidjela da ne znam o čemu govori, kazala je – a ti si jedan od onih.

Priča ovo pacijent, želeći ostati anonimam. A jedan je od onih kojima su upisivane lažne dijagnoze, i na čije ime su propisivani i dizani određeni lijekovi, najčešće andidiabetici. Koliko je takvih, još se ne zna. Čini se da je postojao dobro uvezan sustav.

“Pokazalo se da određen, ne preveliki broj liječnika se stalno ponavlja, da imate pacijente koji u medicinskim kartonima nemaju evidentirane dijagnoze dijabetesa a propisani su antidiabetici, iz čega vam je jasno da su podaci tih pacijenata na određen način zloupotrebljeni, i cjelokupna realizacija se događala uglavnom u jednoj ljekarni”, kazala je Lejla Brčić, ZZO SŽ.

Ljekarna bi lijek naplatila od Zavoda, a potom, sumnja se, bi se novac raspodijeljivao među određenim brojem osoba. No, nije nužno da su to samo radili liječnici. Neslužbeno, recepti su se izdavali i na ime doktorice iz Doma zdravlja u Vrazovoj, koja je u tom vremenu bila na odsustvu, odnosno na specijalizaciji na Koševu. Iz ove javne zdravstvene ustanove kažu, šifre i lozinke liječnika su mogli biti iskorišteni.

I bile su upute Zavoda zdravstvenog osiguranja da se lozinka s vremena na vrijeme mjenja. Mi smo liječnicima u nekoliko navrata i ukazivali na važnost te šifre, možda se nažalost olako shvatalo to. (N1: Dakle bilo koji uposlenik bilo kojeg sektora je mogao iskoristiti te šifre i te lozinke?) Šifra se ne može iskoristiti tako lagano ukoliko vi ne date nekome na povjerenje šifru”, kazao je Arman Šarkić, JU Domovi zdravlja SŽ.

Za sada je poznato da je osam liječnika povezano sa ovakvim zlouporabama. A da li su i drugi uposlenici umješani, koje ljekarne ili pojedinci iz farmaceutske industrije, znati će se nakon što interne kontrole i istražne radnje budu završene.