Home Gospodarstvo (VIDEO) ŽZH i Grude: Provedba demografskih mjera u praksi

(VIDEO) ŽZH i Grude: Provedba demografskih mjera u praksi

SHARE

Županija Zapadnohercegovačka je jedina u Federaciji BiH koja je u protekloj godini imala pozitivan prirodni priraštaj. Prošle godine pozitivno je odjeknulo donošenje pronatalitetne mjere o potpori obiteljima s više djece.

Provjerili smo kako se ta mjera realizira u praksi, a također posjetili smo i općinu Grude i uvjerili se kakve se demografske mjere provode unutar ove općine.

Nesigurno razdoblje u kojemu živimo gotovo pa svaku demografsku politiku može baciti na koljena, no u Županiji Zapadnohercegovačkoj ne razmišljaju tako. A ona redovito jedina u Federaciji bilježi pozitivan prirodni priraštaj.

Zato su i demografske mjere su u vrhu prioriteta, a prošlogodišnja odluka o potpori obiteljima s troje i više djece na mjesečnoj razini već daje prve efekte. Tako je u posljednja tri mjeseca prošle godine od kada se mjera počela provoditi, zabilježeno ukupno 1.626 zahtjeva za tu vrstu potpore.

Za tu svrhu u protekloj godini izdvojeno je preko 3 milijuna maraka iz proračuna, a u ovoj godini planira se izdvojiti 10,3 milijuna maraka. A tu su i drugi oblici potpore za nezaposlene majke, dok se u budućnosti promišlja i o dodatnim potporama obiteljima i mladima.

Općina Grude, iako je po broju stanovnika mala, gospodarski je jedna od jačih na razini Federacije. Prosječna plaća je nešto manja od 1.200 maraka, što je više od federalnog prosjeka.

Posljednjih godina, prema riječima načelnika Grizelja zaustavljen je pad broja rođenih kroz godinu i kreće se oko 150. Naveo je kako su demografske mjere promišljali
cjelovito i to od rođenja mlade osobe do njenog prvog zaposlenja, a izdvojio je neke od njih.

Ističe se i mjera organiziranja produženog boravka za djecu do petog razreda u dvije od tri osnovne škole na prostoru općine.

Prostor zapadne Hercegovine ima izrazito emigracijsku povijest, a suvremeni trendovi utjecali su i na smanjenje broja djece u obiteljima, što utječe i na ukupno smanjenje broja stanovnika. No, tko zna možda u nekoj bližoj budućnosti budemo govorili o pozitivnom demografskom zaokretu u BiH, a upravo Županija Zapadnohercegovačka bude predvodnik tih procesa.