Home Novosti Građani se žale na granične policajce: Ovo je 5 ‘najgorih prijelaza’ u...

Građani se žale na granične policajce: Ovo je 5 ‘najgorih prijelaza’ u Bosni i Hercegovini

SHARE

Odbor za žalbe građana Parlamenta BiH zaprimio je u prošloj godini 120 žalbi na rad službenika koji su zaposleni u policijskim agencijama na nivou BiH, a najviše pritužbi stiglo je zbog drskog i neprofesionalnog ponašanja policajaca.

U izvještaju Odbora za žalbe navedeno je da je čak 98 žalbi podneseno protiv policajaca zaposlenih u Graničnoj policiji, a tri protiv onih koji rade u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Na adresu odbora stiglo je i pet žalbi protiv službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

“Također, zaprimili smo i 14 žalbi protiv policijskih službenika različitih policijskih tijela na nivou entiteta i županija za koje nismo nadležni, pa su građanima pružene informacije kojim bi institucijama trebalo da se obrate”, navedeno je u izvještaju Odbora za žalbe, koji će razmatrati Parlament BiH na sjednici koja je zakazana za 20. ožujak, prenosi Srpskainfo.

Građani su se najviše žalili na neprimjerenu komunikaciju, zloupotrebu položaja te drsko i neprofesionalno ponašanje graničara, a samo po tom osnovu Odbor za žalbe lani je zaprimio 67 pritužbi građana.

Pored toga, 11 žalbi stiglo je zbog sumnje u koruptivno djelovanje policajaca Granične policije BiH.

Također, građani su se žalili i na predugo zadržavanje na prelazima, posebno kontrole prilikom prelaska granice te kontrola u samom graničnom pojasu.

Kada je riječ o graničnim prijelazima na kojima je zaprimljeno najviše žalbi građana, na prvom mjestu je Aerodrom Sarajevo, a prati ih granični prijelaz Bosanska Gradiška. Veliki broj pritužbi zaprimljen je i na prijelazima Zupci, Bosanski Brod, Neum.