Home Novosti Preko oglasa u BiH nude odjeću, automobile, grobna mjesta, zmije…

Preko oglasa u BiH nude odjeću, automobile, grobna mjesta, zmije…

SHARE

Odlazak u trgovinu već odavno za mnoge i u BiH nije jedina opcija jer gotovo sve što trebate ili želite možete kupiti online, piše Večernji list BiH. Od namirnica, različitih tehnoloških uređaja, automobila, kućnih ljubimaca, namještaja, umjetnina pa sve do sitnica. Sve što poželimo iz bilo kojeg dijela svijeta dostupno je u nekoliko klikova. Ponuda je šarolika, za svakoga ponešto. Istražili smo što građani BiH mogu kupovati online te što zanimljivo ima u oglasnicima.

Kreveti, tlakomjeri…

U odjelu tehnike nude se tlakomjeri, punjači za baterije, aparati za kavu, sokovnici, televizori, rabljena bijela tehnika…Tako jedan ponuđač iz Tuzle prodaje bolesnički elektronički krevet, a u cijenu, koja je 800 KM, ulaze dostava i montaža. – Krevet ima daljinski upravljač i mogućnost korištenja u svim opcijama. Krevet na sebi nema nikakvih oštećenja i naizgled je kao nov. Nalazi se u Tuzli i može se pogledati na licu mjesta. Uz krevet je moguće naručiti madrac koji je hermetički zapakiran, podešavajući stolić po visini, antidekubitalni madrac s plavom nepromočivom presvlakom, antidekubitalni madrac s pratećim kompresorom vodećih svjetskih brendova – stoji u oglasu ponuđača iz Tuzle. Zeničanin pak prodaje živine toplomjere.

– Nudimo vam živine toplomjere provjerene kvalitete. Novi, točni, precizni i pouzdani. Tvornički graduirani, klinički ispitani i upakirani. Prije slanja svaki toplomjer se provjeri. Toplomjere možete preuzeti bez plaćanja dostave u Ilijašu, Sarajevu i Zenici, a šaljemo ih i brzom poštom na adresu – navedeno je u oglasu ponuđača iz Zenice koji ovaj proizvod prodaje po cijeni od osam KM. Želite li pak nekog pratiti ili prisluškivati, na oglasnicima u BiH možete pronaći opremu.

– Mini magnetni GPS lokator ima izvanredan dizajn, malih dimenzija. GPS je jednostavan za instalaciju, ima dva integrirana magneta u sebi, tako da ga možete lako pričvrstiti za bilo koju metalnu površinu bez dodatnih instalacija. Ovaj GPS pogodan je za praćenje auta, kamiona, bicikla, motora, kućnih ljubimaca, djece… i za sve ostalo što vam padne na pamet. Sve što vam je potrebno za pokretanje ovog GPS lokatora jest SIM kartica koju umetnete u predviđeno mjesto. Zatim možete preko Google Mapsa pratiti vaš predmet u realnom vremenu, a možete i slušati što se događa. Samo nazovete broj sa SIM kartice i čut ćete što se događa – stoji u oglasniku gdje se ovaj proizvod prodaje bez problema.

Kako je navedeno, stoji 49 KM, a u slučaju da ga ne preuzimate na licu mjesta, nego želite da vam se dostavi, platit ćete dodatnih 8 KM. U oglasnicima postoji čak i odjel gdje se prodaje špijunska oprema, a nude se i bubice za prisluškivanje, USB prisluškivač, skrivena kamera u olovci…

Mjesto posljednjeg počivališta moguće je kupiti u nekoliko klikova. Cijene grobnog mjesta (neiskorištenog) variraju od 1000 do 5500 KM, ovisno o mjestu, gradu. U ponudi su i brojne vrste životinja, od psa, mačke, zeca, kokoši, stada ovaca, krave, pa do magarca. Moguće je kupiti i nekoliko vrsta zmija, a kako se navodi, to su kukuruzni smuk i loptasti piton. Ljubiteljima egzotičnih životinja nudi se i nekoliko vrsta tarantula.

Oprez pri kupnji

Budući da je na internetu moguće kupiti sve, od igle do lokomotive, važno je biti oprezan jer s razvojem tehnologije i mogućnosti raste i broj opasnosti, pa se često dogodi da kupac ostane bez proizvoda, a i bez novca, na što upozoravaju iz Udruga za zaštitu potrošača u BiH. – Potreban je poseban zakon o internetskoj trgovini koji bi uredio tu oblast. Apeliramo na potrošače da online kupuju samo u ovlaštenim trgovinama, onima u kojima je naznačena adresa na kojoj je tvrtka registrirana i telefonski broj te da izbjegavaju one koje nemaju tih podataka. Imali smo slučaj da su od građana tražili osobne podatke, što je opasno. Ne smijete dati ni matični ni broj osobne iskaznice onima koji vam nude određene proizvode, nagrade ili poklon-bonove – kazao je Zoran Petoš iz Udruge za zaštitu potrošača “DON” nedavno za Večernji list BiH.