Home Život Anto može sve: uz nastavu, trenira i košarku, a bio i konobar

Anto može sve: uz nastavu, trenira i košarku, a bio i konobar

SHARE

Višak jednoga kromosoma ili njegova dijela u tijelu koje karakterizira osobe s Downovim sindromom, čiji smo dan obilježili nedavno, mnoge će od nas nagnati na razmišljanje kako žive osobe koje imaju ovaj sindrom i što možemo učiniti za njih, piše Večernji list BiH.

Ljubav i prihvaćanje

Priča o 19-godišnjem Anti Orozu iz Fojnice nudi odgovore na sva naša pitanja, a sadržani su u samo dvije riječi: ljubav i prihvaćanje. Upravo one prate Antu u svim sferama njegova života, od kuće do škole, do Košarkaškoga kluba Star u kojem trenira pa sve do pizzerije Crispy u kojoj je radio kao konobar, a koliko su mu to školske obveze dopuštale.

– Anto je divno dijete, dobar je i poslušan i svi ga obožavamo, ne samo majka Sanja i ja, omiljen je u cijeloj Fojnici – od škole do košarkaškoga kluba – kaže nam Antin otac Željko Oroz. Potvrđuje nam to i Samir Kučuk, trener KK Star u Fojnici, koji nam kaže kako je Anto omiljen u klubu i da se na njega računa i u budućnosti, ali i da su mu kolege iz kluba potpora u svemu što radi.

– Bili smo mu redoviti gosti dok je radio u pizzeriji Crispy u Fojnici – kaže trener Kučuk.

Anto ima i omiljenog nastavnika u Srednjoj školi u Fojnici koju pohađa i školuje se za drvnog tehničara, a u pitanju je Fikret Hamidić. Ljubav i prihvaćanje na koje nailazi Anto svima višestruko vraća. Osobe s viškom jednoga kromosoma očito imaju mnogo više ljubavi i razumijevanja koje nesebično dijele s drugima. Zato ih je lako voljeti, potvrdit će vam svi koji u svome okružju imaju osobu s Downovim sindromom. Antine su skromne želje poput naših – po završetku škole zaposliti se, a za razliku od većine njegovih vršnjaka, Antine su želje mrvicu plemenitije te, uz posao, želi pomoći i mami Sanji.

Želje su ostvarive

– On uistinu jako želi raditi i vjerujem kako će u tome i uspjeti – kaže Antin otac Željko.

Nema nikakva razloga u sumnju da će se Antine želje ostvariti, jer uz ljubav i prihvaćanje ide i vjera u potencijale osoba s Downovim sindromom, koje definitivno imaju. Na nama je da ih prepoznamo i prihvatimo. A Anto i Fojnica svojim primjerom pokazuju nam kako.