Home Kultura FOTO: Lado u Mostar donio bogatstvo boja i plesnih pokreta, miris tradicije...

FOTO: Lado u Mostar donio bogatstvo boja i plesnih pokreta, miris tradicije i etnozvuk

SHARE

Bogatstvo i šarenilo boja i plesnih pokreta, miris tradicije i etnozvuk – sve to donio je na pozornicu Kosače Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado u cjelovečernjem plesnom koncertu održanom u sklopu Mostarskog proljeća 2023. – XXV. dana Matice hrvatske Mostar.

Mostarskoj se publici Lado predstavio s nekima od najpoznatijih točaka iz svoga bogatog repertoara – bili su tu: Ladarke, svojevrsna himna i zaštitni znak Ansambla, Linđo, dubrovačko-primorska poskočica, Ej, sviraj, Pavo – pjesme i plesovi iz Baranje, Goranski bal te neponovljive Prigorske plesove, Krčki tanac i Vrličko kolo Zvonimira Ljevakovića.

Lado, uvijek dragi gost Hercegovine i Matičina Proljeća, i ovaj je put na vrhunskoj umjetničkoj razini predstavio bogatstvo baštine hrvatskog sela, a posebnost koncerta bile su interpretacije zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, odnosno zaštićeni tradicijski plesni i glazbeni izričaji.

 

Koncert je održan u suradnji Mostarskoga proljeća i Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, a

Lado je iz Mostara ispraćen s oduševljenjem i dugotrajnim pljeskom. Bio je ovo uistinu događaj za pamćenje.

 

Ansambl Lado nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), od kojih su neke stare i više od stotinu godina pa ga zato s pravom nazivaju i “putujućim muzejom”.

 

U suradnji s brojnim etnokoreolozima i koreografima u dugom nizu godina nastao je impozantan koreografski repertoar s više od 100 koreografija, koje predstavljaju plesnu i glazbenu tradiciju svih dijelova Republike Hrvatske te tradiciju Hrvata, koji već stoljećima naseljavaju Bosnu i Hercegovinu, Vojvodinu, Crnu Goru.

 

Vrhunski plesači, njih 38, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformi-

raju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.