Home Zanimljivosti Mediteranskom prehranom do zdravlja zglobova

Mediteranskom prehranom do zdravlja zglobova

SHARE
Mediteranskom prehranom do zdravlja zglobova

RIBA KAO IZVOR VRIJEDNIH NUTRIJENATA – Riba – mediteranskom prehranom do zdravlja zglobova
Uzroci pojave reumatskih bolesti za sada nisu u potpunosti rasvijetljeni, ali se smatra da, uz životnu dob, debljina, genetska predispozicija i spol igraju važnu ulogu.

Male promjene u načinu života mogu pomoći očuvati zdravlje zglobova i održati vitalnost kretanja. Naime, pokazalo se da hrana koju jedemo uvelike može utjecati na simptome artritisa. Hranom, naravno nećemo moći izliječiti artritis, ali pažljivim odabirom namirnica možemo smanjiti upalno stanje i kontrolirati simptome.

Mediteranskom prehranom do zdravlja zglobova
Mediteranska prehrana obiluje svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, zdravim masnoćama te ribom i plodovima mora. Sve ove namirnice sadrže brojne blagotvorne spojeve koji mogu smanjiti upalu.

Voće i povrće prepuno je antioksidansa koji mogu obuzdati upalna stanja u tijelu. Prednost je poželjno dati voću i povrću jarkih boja jer ono u pravilu sadrži veći udio antioksidansa. Dobar izbor predstavljaju namirnice poput borovnica, kupina, buče, mrkve, dinje, paprike, rajčice, naranče i brokule.

– Oglas –

Mediteranska prehrana nezamisliva je bez kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ovo „tekuće zlato“ bogato je polifenolima, prirodnim spojevima sa snažnim protuupalnim djelovanjem, te može pomoći u olakšavanju simptoma artritisa.
Rezultati jednog istraživanja u kojem su sudjelovale žene s artritisom pokazali su da oni ispitanice koje su tijekom šest mjeseci slijedile mediteranski model prehrane imale su manje bolova u zglobovima, njihovi zglobovi bili su manje ukočeni te su općenito bile boljeg zdravlja.

Iako nisu sastavni dio mediteranske prehrane, kod simptoma artritisa od značajne pomoći mogu biti i začini poput kurkume i đumbira koji prirodno smanjuju upalu.

– Oglas –

Riba kao izvor vrijednih nutrijenata
Poželjne masti u prehrani osoba s artritisom i drugim upalnim stanjima svakako su omega – 3 masne kiseline, posebice eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) masna kiselina. Zanimljivo je kako je upravo riba jedan od najvrjednijih izvora ovih masnih kiselina. Naime, pokazalo se kako EPA i DHA u našem tijelu mogu smanjiti proizvodnju upalnih spojeva koji razaraju hrskavicu što ih čini moćnim oružjem u borbi protiv simptoma artritisa.

– Oglas –