Home Društvo Tijekom kolovoza oštar pad ponude novca u eurozoni

Tijekom kolovoza oštar pad ponude novca u eurozoni

SHARE
Tijekom kolovoza oštar pad ponude novca u eurozoni
Autor: dnevno.ba/hina

Ponuda novca u eurozoni zabilježila je u kolovozu najveći pad otkada Europska središnja banka (ECB) objavljuje podatke, a kreditiranje je zamjetno usporilo, odražavajući slabu gospodarsku aktivnost u uvjetima podignutih kamatnih stopa.

Pokazatelj M3 smanjio se u kolovozu za 1,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 0,4-postotnog pada u srpnju, pokazalo je ECB-ovo izvješće objavljeno u srijedu.

Uži pokazatelj M1, koji obuhvaća samo gotovinu u optjecaju i prekonoćne depozite, potonuo je za 10,4 posto, nakon 9,2-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Prilagođeni zajmovi privatnom sektoru gotovo su pak stagnirali, uz stopu rasta od 0,6 posto. U srpnju su poskočili za 16 posto.

Krediti kućanstvima porasli su za jedan posto, neznatno sporije nego u srpnju. Znatnije je posustalo kreditiranje kompanija, uz stopu rasta od 0,6 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Posustalo kreditiranje i smanjena ponuda novca u eurozoni rezultat su postrožene monetarne politike ECB-a koji je sredinom mjeseca ponovno podignuo kamatne stope, za četvrtinu postotnog boda, unatoč procjeni da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 0,7 posto.