Home Društvo Razvija se električni model Audija R8

Razvija se električni model Audija R8

SHARE
Razvija se električni model Audija R8
Najnoviji izvještaji govore da Audi već razvija “paltformu za električna vozila namijenjenu sportskim automobilima i superautomobilima male proizvodnje”.

Detalja je zasad malo, no Audijev šef za tehnički razvoj, Oliver Hoffmann, za Autocar je nagovijestio da brend nije odustao od sportskih automobila. Dodao je da će se koristiti sistemi i moduli SSP platforme te će se posuditi komponente još nekih drugih električnih platformi.

To znači da bi budući sportski automobili trebali koristiti različite komponente MEB, PPE i SSP platforme, odnosno uzeti ono najbolje iz “sva tri svijeta”.

Time bi se smanjili troškovi razvoja, a automobili bi imali pristup najboljim karakteristikama svake od navedenih platformi.

Hoffmann nije želio govoriti o planovima za nasljednike modela R8 ili TT, no kazao je da kompanija radi na različitim konceptima i projektima pored 20 novih modela koji dolaze u naredne dvije godine.

Direktor Volkswagen Grupe Oliver Blume je prethodno potvrdio da će modeli zasnovani na SSP platformi razvijati do 1.677 KS. Uz takve brojke je dolazak superautomobila i hiperautomobila praktično siguran.

Također, Autocarovi izvori tvrde da je rad na električnom nasljedniku modela R8 “odavno počeo” te da će ostati vjeran svojim korijenima tako što će imati “dvoja vrata, karakteristike inspirirane utrkama i više snage od bilo kojeg drugog modela u ponudi“.

Električni automobili iz Vijetnama stižu u Europu

(www.jabuka.tv / Foto: Audi)