Raštika će gladnoga nahraniti, bolesnoga okrijepiti, pogotovo ako se s njom u loncu nađe pokoje suho rebro

rASTIKASD

Iako su u najkomercijalnijoj pjesmi o Hercegovini opjevani “kamen, krš i maslina”, te “vino, ganga i Neretva”, činjenica je da su rečenu suru grudu prehranile dvije sasvim druge (biljne) kategorije. Nepravedno su iz nabrajanja, naime, izostavljeni duhan i raštika, dvije najsnažnije perjanice hercegovačke božice Flore, od kojih prva šalje u Pakao, druga u Raj.

Duhan, naravno, nisu patentirali Hercegovci, ali su Kolumbovu novitadu iz daleke “Jamerike” tvrdo udomaćili na svome tlu. Jedan od relikata vremena kad su proizvodnja i trgovina duhanom iz obiteljskih manufaktura prehranjivali tamošnju čeljad je restoran i muzej “Tabak” u Ljubuškom. Nekada je to bio pogon gdje su se po licenciji Tvornice duhana Zagreb u prvih nekoliko godina ovog tisućljeća proizvodile cigarete visoke tržišne kakvoće, danas pak restoran u kojemu se može dobro jesti, ali i razgledati artefakte iz obiteljske povijesti, tipične za rečeni kraj.

BAKLAVE, KEKSI, TORTILJE

A dok duhanu (na sreću, rekli bismo) opada popularnost, raštika je biljka koja je kanda – u Raju iznikla. I to počesto – samonikla, bez bilo kakva uzgoja, a kamoli prehrane, tretmana, dohrane…

Onakva kakvu ju je Bog stvorio, prirodna, dobra čak i ako je plod Njegova hira, korov koji nije dobro pristajao uz gredice ruže ili ljiljana. A dok potonje biljke resi ljepota i ugodan miris, raštika je ona koja ima vitalno kudikamo važnije osobine. Raštika će gladnoga nahraniti, bolesnoga okrijepiti, pogotovo ako se s njom u loncu nađe pokoje suho rebro, komad pancete ili pršuta, svježeg mesa, makar dobra kobasica.

Raštika uspijeva u svim godišnjim dobima, a koliko je ona – premda naoko neatraktivna – važna za Hercegovinu i obližnju Imotsku krajinu, svjedoči i nedavno održana, jedanaesta po redu i najveća Raštikijada u Hercegovini do sada!

Odjeci toga događaja u Ružićima, u sastavu općine Grude, još se “čuju”. Kako i ne bi kad je raštika hraniteljica drevne Hercegovine barem onoliko koliko je to nekad srdela bila u Dalmaciji. S dolaskom novih kulinarskih trendova, međutim, raštika je – uz ono već cijenjeno, autohtono i tradicionalno – dobila i novo, “fensi” ruho.

Tako su na lokalitetu Marića gaj izložena uistinu nevjerojatna jela od raštike, poput tortilja s raštikom, baklava od raštike, pesta od raštike, raštike s pastrvama pečenim na rašljama, raštike u loncu sa školjkama, starinskih keksa s raštikom, zelenog kruha s – pogađate – raštikom, sladoleda od raštike, mamma mia!

Kao najdekadentnije jelo spravljeno od raštike ipak izdvajamo raštiku s komadima svinjetine i još živim – jastozima! Nesretnici su ulovljeni negdje oko Pelješca i još su se micali na golemom ovalu gdje im je, u osnovi, bilo stratište. Ipak, tu inovaciju u pripremi žiri nije honorirao nagradom, no to nije obeshrabrilo portparola umjetničke udruge Art 888 – izlagača rečene nadrealne jestvine – inače kirurga u Zagrebu, dr. Antuna Kljenka da održi nadahnuti govor o tome kako su rečeni jastozi još uvijek živi “zahvaljujući isključivo snazi raštike koja ih je obgrlila”.

image

Tomo Marić

 Nikola Vilić/Cropix

A dok se jastozima spremala bizarna “dženaza” u loncu za koji nipošto ne možemo zanijekati kreativnost, ljudi su u masovnome mimohodu i slalomu uokolo punih kazana zorno pokazali da zeljasto povrće – njezina Visost Raštika – ima ne samo časnu prehrambenu prošlost, nego i potencijal za budućnost.

 

DOBRA ZA TLAK I SRCE

Recimo i to kako raštika ima puno nutritivnih benefita; to je uglavnom samoniklo mediteransko povrće izvrsno za zdravlje. Puna je vitamina A, K, B-6 i C te sadrži kalcij, željezo i magnezij, k tomu pomaže u smanjenju rizika od raka i poboljšava zdravlje srca. Treba je samo znati pripremiti da bude i ukusna, a ne vlaknasta, prekuhana ili žilava. Kuhanjem se sačuva najviše hranjivih tvari, a za maksimalnu iskoristivost najbolje je raštiku pariti desetak minuta, ističu stručnjaci.

Raštika dokazano smanjuje kolesterol, zahvaljujući visokom udjelu vlakana, k tomu je dobra za krvni tlak i za zdravlje srca.

Prema jednom istraživanju, raštika pomaže u smanjenju rizika od raka zahvaljujući spojevima glukozinolatima koji su bogati sumporom. Znanstvenici smatraju da ovi spojevi sprječavaju i smanjuju rast i razvoj kancerogenih stanica u raznim stadijima.

image

Jelo koje je prehranilo imotski i hercegovački kraj

 Nikola Vilić/Cropix

Nadalje, dobra je za zdravlje kostiju jer sadrži mnoštvo vitamina K, koji smanjuje rizik od osteoporoze i krhkih kostiju. Jedna šalica kuhanog zelenog povrća sadrži 770 mikrograma vitamina K, što je više nego dovoljno za preporučeni dnevni unos. Bogata je i vlaknima koje probavni trakt “voli”; unos vlakana povezuje se i sa smanjenim rizikom od moždanog udara i dijabetesa. Ima i puno vitamina A, koji je “nadležan” ne samo za imunitet i zdravlje očiju, već i za zdravu kožu i kosu. Bogata je i vitaminom C, koji je važan za proizvodnju kolagena, uz to obiluje i željezom kao i – holinom, tvari koja pospješuje – dobar san, raspoloženje i pamćenje.

KLJUČNA ZA PREŽIVLJAVANJE

Punila stolove i duše ljudi

Organizator zelene smotre, najveće prehrambenog tipa u Hercegovini, bio je Tomo Marić, a potporu je došao dati i načelnik Gruda Ljubo Grizelj, koji je nazočne podsjetio na važnost domaćih jela u povijesti toga kraja. Istaknuo je da su takvi okusi i tradicionalna hrana bili ključni za preživljavanje tijekom mnogih teških vremena u povijesti Hercegovine. Raštika kao tematska biljka, naime, ne samo da je punila stolove, već i duše ljudi, pružajući im snagu i toplinu kad je to bilo najpotrebnije.

image

 
 

ZA PROMJENU

Lazanje s raštikom i kozicama

Za nadjev:

– 300 g jadranskih kozica, svježih

– 3 češnja češnjaka

– 500 g raštike

– 30 g ribanog sira po želji

– maslinovo ulje

– sol, papar, petrusimul

Za bešamel:

– 700 mlijeka

– žlica maslaca

– 30 g ribanog parmezana

– 2 žlice brašna

– sol, papar, klinčić

Priprema:

Raštiku operite i odstranite peteljke i tvrde dijelove. Listove kuhajte u proključaloj, posoljenoj vodi na 5-6 minuta, potom procijedite i usitnite raštiku. U posudi na maslinovom ulju dinstajte 4 češnja češnjaka, ubacite kozice pa kratko dinstajte, začinite i umiješajte raštiku.

Priprema bešamela:

U posudu zažutite maslac i brašno pa postupno dodajite mlijeko, stavite sol, papar, parmezan i uz stalno miješanje kuhajte dok se lagano ne zgusne.

U lim za pečenje slažite: 1 žlicu bešamela, lazanje, pa dodajte pola količine kozica s raštikom, opet lazanje, bešamel, kozice, lazanje i na kraju ribani parmezan. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno.

 

 

Objava Raštika će gladnoga nahraniti, bolesnoga okrijepiti, pogotovo ako se s njom u loncu nađe pokoje suho rebro pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.